• Basketbalová súťaž žiačok stredných škôl

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Basketbalová súťaž žiačok stredných škôl.

            Dňa 22.11.2023 boli naše žiačky súčasťou ďalšej športovej súťaže – basketbalu žiačok. V telocvični Gymnázia Park Mládeže sme nastúpili proti dvom veľmi silným súperom – Gymnáziu sv. Tomáša Akvinského a Strednej športovej škole na Triede SNP. Nakoľko boli súperky skúsené basketbalistky, mali to naše žiačky na palubovke nesmierne ťažké. Aj tak sa nevzdali, bojovali až do konca a to sa veľmi cení.

          • Divadelné predstavenie Nádej Dubček

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Divadelné predstavenie Nádej Dubček.

            Hodno za každých okolností veriť jednej idei? Kedy nastáva čas na prehodnotenie svojich ideálov? I na tieto otázky si mohli študenti 2.až 4.ročníka odpovedať po divadelnom predstavení Nádej Dubček, ktorého sa zúčastnili 21.novembra 2023 v Historickej radnici. Na príbehu Alexandra Dubčeka, predstaviteľa socializmu s ľudskou tvárou sledovali zrod idey socializmu od 19.storočia až po pád socialistického zriadenia v roku 1989. Ústrednými témami bol ľudský osud, zmarené nádeje a vnútorná sila Dubčeka, ktorý bojoval za to, čomu veril a robil to, čo mu okolnosti dovoľovali.

          • Florbal žiačok stredných škôl

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Florbal žiačok stredných škôl.

            V pondelok 20.11. 2023 sa naše žiačky zúčastnili prvej športovej súťaže v tomto školskom roku. V hádzanárskej hale S. Šipoša si zmerali sily proti Spojenej škole a Gymnáziu sv. košických mučeníkov a Obchodnej akadémii Watsonová. Nakoľko naše žiačky nemajú s florbalom veľa skúseností, išli sme tam práve s úmyslom nejaké získať, čo sa myslíme podarilo. Vyhrať sa nám síce nepodarilo, ale o to viac nás to motivuje sa zlepšiť, čo na budúci rok určite dokážeme.

        • Rodičovské združenie 20. 11. 2023
          • Rodičovské združenie 20. 11. 2023

          • Vážení rodičia/zakonní zástupcovia,

            pozývame Vás na rodičovské združenie, ktoré sa na našej škole uskutoční dňa 20. novembra 2023 o 17.00 hod.

            Tešíme sa na stretnutie s Vami!

          • Festival povolaní

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Festival povolaní .

            Dňa 16.11.2023 sa žiačky našej školy zúčastnili na „Festivale povolaní“ na Základnej škole s materskou školou Milana Rastislava Štefánika v Budimíri. Cieľom podujatia bola prezentácia stredných škôl, duálneho vzdelávania a aktuálnych trendov na trhu práce. V rámci praktických ukážok sa predstavil školský zbor pod vedením Mgr. Nory Hentšelovej. Žiačky 4. ročníka odborov UMŠ a SVP prezentovali žiakom 8. a 9. ročníkov ZŠ spôsob a obsah výučby, školské a mimoškolské aktivity, svoje skúsenosti z odbornej praxe, talentových a prijímacích skúšok.

          • Svet okolo nás - vzdelávací program

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svet okolo nás - vzdelávací program.

            Dňa 15.11.2023 sa žiaci I.A a I.B zúčastnili vzdelávacieho programu Svet okolo nás / Tanzánia - divoké srdce Afriky v Kine Úsmev. Prostredníctvom dvoch dobrodruhov, ktorí prešli danú krajinu, sa žiaci preniesli do rozľahlej a nádhernej divočiny. Navštívili najkrajšie národne parky, videli množstvo zvierat, prešli sa pod najvyššou horou Afriky – Kilimandžáro, preskúmali jazero Tanganika, priblížili si obávaných bojovníkov Masajov a taktiež sa stretli s najstaršími obyvateľmi krajiny, s ľuďmi z kmeňa Hadzu.

          • Študentská kvapka krvi

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Študentská kvapka krvi.

            Aj tohto roku sa naše žiačky a pedagógovia zapojili do Študentskej kvapky krvi. Dňa 14.11. sme v priestoroch Národnej transfúznej služby darovali najcennejšiu tekutinu. Ani tohto roku nebola 100% úspešnosť, niektorí sa aspoň dozvedeli, že by mali mierne upraviť stravu, no aspoň sa zoznámili s prostredím a snáď budú pokračovať v darovaní aj ďalej.

          • Aktivity v knižnici s deťmi v MŠ

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Aktivity v knižnici s deťmi v MŠ.

            Knižnica pre deti a mládež mesta Košice - Litpark nás opäť privítala v svojich priestoroch pri podujatí s deťmi zo Súkromnej materskej školy Baranček v Košiciach dňa 10.11.2023. Naše žiačky mohli sledovať, ako knižnica pracuje s deťmi z MŠ, pretože tu bola s deťmi realizovaná aktivita na tému Draci. Odpoveď na otázku "Kdeže je drak? hľadali deti pod vedením milej pani knihovníčky, ktorá im čítala z rovnomennej knihy od autora Lea Timmersa. Následne deti skladali puzzle na interaktívnej tabuli z obrázkov rozprávky Ako si vycvičiť draka. Pre žiačky bol iste novým autorom Robert Starling, ktorý napísal knihu o tom, ako sa drakovi narodila sestrička s názvom Dráčik má sestričku. Deti si v knihe mohli listovať a popri tom sa oboznámili prostredníctvom interaktívnej tabule s príbehom Dráčik, nehnevaj sa! V závere bola deťom predstavená aj náučná kniha Drakológia. Žiačkam našej školy sa podujatie páčilo, vnímali, ako sa pracuje s knihami rôzneho typu s deťmi z MŠ a inšpirovali sa námetmi na aktivity s využitím kníh a digitálnych technológií. Tie môžu využiť pri praktických výstupoch počas priebežnej praxe, či na hodinách metodiky literárnej a jazykovej výchovy. Pridanou hodnotou bolo obnovenie či založenie členského preukazu v knižnici a vypožičanie zaujímavých kníh.

          • Prednáška s príslušníkmi Mestskej polície

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Prednáška s príslušníkmi Mestskej polície.

            Vo štvrtok 9.11. sa uskutočnila prednáška O BEZPEČNOSTI A SCHÉMACH SPRÁVANIA V KRÍZOVÝCH SITUÁCIÁCH. Prednášku a následnú diskusiu so žiakmi viedli príslušníci Mestskej polície v Košiciach Mgr. Andrea MEDVE a JUDr. Jaroslav KUCHARČÍK. Po skončení spoločného programu mali žiaci možnosť osobného rozhovoru/konzultácie s oboma hosťami.

          • Celoslovenská informatická súťaž iBobor

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Celoslovenská informatická súťaž iBobor.

            Aj naša škola sa tento rok zapojila do celoslovenskej informatickej súťaže iBobor. 7.11.2023 súťažili žiaci 3. ročníka v kategórii seniori a 9.11.2023 žiaci 1. a 2. ročníka v kategórii juniori. Žiačky mali možnosť overiť si svoje vedomosti v súťažných úlohách zameraných na logiku, porozumenie informáciám, algoritmizáciu a matematické základy informatiky.

          • Beseda o finančnej gramotnosti

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Beseda o finančnej gramotnosti.

            V dňoch 17.10 a 3.11.2023 naši štvrtáci - maturanti a žiaci II.B triedy absolvovali zaujímavú prednášku spojenú s besedou o finančnej gramotnosti v praxi. Školitelia z firmy Partners vtiahli pútavým spôsobom štvrtákov do sveta financií. Oboznámili ich ako si naplánovať svoje financie, či ako sa nestratiť vo finančnom svete.

          • Záložka do knihy spája slovenské školy

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Záložka do knihy spája slovenské školy.

            V mesiaci október sa naša škola zapojila do projektu Záložka do knihy spája slovenské školy, v rámci ktorého žiaci 1. a 2. ročníka vyrábali na hodinách výtvarnej výchovy záložky na tému Hrdinovia detektívnych románov. Naši žiaci sa vďaka projektu dozvedeli viac o detektívnej literatúre a spoznali najznámejších svetových i slovenských knižných detektívov. Viacerí z nich následne dostali aj svoju výtvarnú podobu. Vznikli tak originálne záložky do knihy. Vytvorené záložky si následne vymenili so žiakmi partnerskej školy z Trnavy. Medzi školami tak prebehla priateľská výmena a komunikácia. Veríme, že projekt našich žiakov motivuje k čítaniu nielen detektívnych románov.

          • Herbáre štvrtákov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Herbáre štvrtákov.

            Žiaci štvrtých ročníkov vypracovali herbáre podľa vopred zadaných inštrukcií. Najlepšie herbáre boli odmenené vecným cenami. Blahoželáme Andrei Antolikovej (IV.A) a Anete Stolárovej (IV.B) za ukážkové herbáre liečivých rastlín. Vedomosti a zručnosti, ktoré boli potrebné pri ich tvorbe, budú môcť využiť aj pri maturitnej skúške a v budúcnosti pri práci s deťmi či už v materských školách alebo v školských kluboch detí.

          • Exkurzia v Centre environmentálnej výchovy KOSIT

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia v Centre environmentálnej výchovy KOSIT.

            Naši prváci v rámci environmentálnej výchovy navštívili dňa 26.10.2023 Centrum environmentálnej výchovy spoločnosti KOSIT. Najprv mali možnosť prejsť areál, v ktorom žiaci mohli vidieť triediacu linku na plasty. Dozvedeli sa aj o práci v bioplynovej stanici, o zmesovom komunálnom odpade. Získali informácie o zariadení pre energetické využitie a odpad. Navštívili aj kabínu žeriavnika, kde sa odpad premiešava. Dozvedeli sa o vzniku tepla a jeho využití. Exkurzia sa ukončila v centre environmentálnej výchovy, kde p. lektorka veľmi pútavo vtiahla žiakov do prezentácie zameranej na klimatickú krízu. Žiaci si zopakovali vedomosti o odpade, jeho triedení a využití, aj ako každý z nás prispieva ku klimatickej zmene. Po prezentácii pracovali v skupinách na aktivite zameranej na triedenie rôznych druhov odpadu a na kvíze, ktorý zvládli s výborným výsledkom.

          • Návšteva pražského biskupa

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva pražského biskupa.

            V pondelok 23.10. navštívil našu školu vzácny hosť - Mons. Václav MALÝ, pražský biskup. S pedagógmi sa stretol na spoločnom slávení sv. liturgie a každého z nás osobne pozdravil. Václav Malý bol jednou z najvýznamnejších postáv Nežnej revolúcie v novembri 1989, hovorcom Charty 77, Občianskeho fóra a osobným priateľom prvého ponovembrového prezidenta Václava Havla.

          • Erazmus+

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Erazmus+.

            V dňoch 8.10-17.10.2023 nás naše druháčky reprezentovali na zahraničnom výmennom pobyte programu Erazmus+ v maďarskom meste Nagykálló. Počas deviatich dní sa na hodinách angličtiny venovali témam ako Digitálny svet, Výhody a nevýhody internetu či Virtuálne cestovanie. Žiačky v poobedných hodinách neobišiel aj pútavý program, ktorého súčasťou bola prehliadka miest Nagykálló, Debrecen a Nyíregyháza, výlet loďou po rieke Tisa v oblasti Tokaj, kúpanie v aquaparku, púť do Mária Pócz a mnoho iného. Naše žiačky svojim novým spolužiakom zo Srbska, Maďarska a Rumunska priblížili aj slovenské tradície a priniesli aj ochutnávku tradičného jedla a sladkostí, z ktorých mali najväčší úspech Kofola a Horalky. Žiačkam ďakujeme za úspešné reprezentovanie našej školy v zahraničí.

          • Svetový deň výživy

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň výživy .

            V rámci svetového dňa výživy, ktorý si každý rok pripomíname 16.októbra, sme sa v týždni 16. - 20.októbra 2023 na vyučovacích hodinách venovali aktivitám zameraným na výživu a zdravé stravovanie. V rámci predmetu metodiky rozvíjania matematických predstáv žiačky učili deti v materskej škole správne roztriediť ovocie a zeleninu. Pripravili si pre deti zaujímavé aktivity, pomocou ktorých im priblížili chutné a zdravé plody zeme. Na metodike telesnej výchovy sa žiaci popasovali s vedomostným kvízom zameraným na zdravé stravovanie. Na hodine tvorivej dramatiky si žiačky druhého ročníka odboru učiteľstvo pre MŠ a vychovávateľstvo pripravili ovocno-zeleninové divadielko o chorom Paľkovi, ktorý miloval sladkosti, avšak tie mu nepomáhali vyliečiť sa z choroby. Prečo je práve zelenina a ovocie dôležité, aké obsahujú vitamíny, o tom sa nakoniec sám presvedčil, keď sa vďaka nim z choroby vyliečil. Na hodinách anglického jazyka sme okrem informácii o zdravom stravovaní mali možnosť ochutnať britskú a americkú kuchyňu. Čaj s mliekom síce veľmi nebodoval, ale zato toasty a orieškovým maslom, brownies a lievance s javorovým sirupom chytili veľmi. Cez prezentáciu sme sa zoznámili i s ďalšími typickými jedlami anglicky hovoriacich krajín. Naši druháci na hodine metodiky hudobnej výchovy pracovali s piesňou o jabĺčku. Spev piesne spestrili pohybovou dramatizáciou a sprievodom na Orffových nástrojoch, čo môžu žiaci využiť v praxi v materskej škole a školskom klube detí. Na hodine metodiky výtvarnej výchovy sa druháčky inšpirovali tvorbou Giuseppeho Arcimbolda. Z ovocia a zeleniny vytvorili zaujímavé portréty v zmysle hesla „ste to, čo jete“. Metódu maľovaného čítania si tretiačky odboru učiteľstvo pre materské školy mohli osvojiť na hodinách metodiky literárnej a jazykovej výchovy. Aktívne pracovali s textom poézie aj prózy, dramaticky stvárňovali príbeh, či výtvarne dotvorili slová do textov k básni o Evke, ktorú bolel zúbok, príbehov o boľavom zúbku a o Miškovi, ktorý mal rád sladké. Výsledné plagáty maľovaného čítania inšpirovali žiačky k praktickým výstupom z oblasti Zdravie a zdravý životný štýl v materských školách. Žiačky druhého ročníka zase v rámci tohto predmetu zrealizovali viaceré aktivity podporujúce literárnu a jazykovú výchovu v MŠ – čítanie rozprávky O zajkovi, ktorý nechcel jesť mrkvu, diskusia o tejto rozprávke, triedenie potravín na „zdravý“ a „nezdravý“ tanier. Na inej hodine žiačky vyrábali herný plán k spoločenskej hre podporujúcej správnu výslovnosť u detí v MŠ.

          • Kam na vysokú

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Kam na vysokú.

            Dňa 17.10.2023 sa žiaci IV. A a IV. B zúčastnili v Congress Hoteli Centrum v Košiciach regionálnej výstavy Kam na vysokú. Na výstave si mohli pozrieť prezentácie škôl zo Slovenska i zahraničia, mohli komunikovať so zástupcami univerzít pri stánkoch. Zapojili sa aj do aktivít, ktoré si pripravili vysoké školy. Cieľom výstavy bolo pomôcť stredoškolákom pri výbere vysokej školy.

          • Exkurzia vo Východoslovenskej galérii

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia vo Východoslovenskej galérii

            Žiačky tried IV.A a IV.B odboru UMŠ sa v uplynulých dňoch zúčastnili exkurzie vo Východoslovenskej galérii. Prezreli si výstavu košického undergroundového umelca Igora Ďurišina, ktorý patrí medzi priekopníkov alternatívnej grafiky na východnom Slovensku. Prostredníctvom kreatívneho workshopu si mali možnosť vyskúšať techniku copy artu a vcítiť sa tak na chvíľu do prežívania košického umelca. Využitím čiernobielej tlačiarne vytvorili zaujímavé kompozície nielen skenovaním obrázkov ale aj rôznych predmetov či častí tváre. Vytvorili krásne práce, ktoré budú vystavené v priestoroch našej školy.

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola pedagogická sv. Cyrila a Metoda
      • +421 055/4663900 - sekretariát
      • Južná trieda 48 040 01 Košice Slovakia
      • riaditeľ ThLic. Marek Jeník 0911 711 347 riaditel@kspgs.sk
      • zástupca praktické vyučovanie Mgr. Klára Zorvanová 0911 711 294 zorvan.kspgs@gmail.com
      • zástupca teoretické vyučovanie Mgr. Mária Majzeľová 0904 738 440 zastupca@kspgs.sk
      • duchovný správca Mgr.Martin Mati 055 466 39 00 martin.mati@kspgs.sk
      • ekonómka Ing. Zuzana Fabiánová 0904 738 228 ekonom@kspgs.sk
      • hospodárka Bc. Eva Pavelová 0904 738 227 eva.pavelova@kspgs.sk
      • kontaktný policajt ppráp. Mgr. Jana Runčáková jana.runcakova@minv.sk
    • Prihlásenie