• Mikulášske posedenie v ARCUS-e

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mikulášske posedenie v ARCUS-e.

            ARCUS - Špecializované zariadenie a zariadenie pre seniorov je miestom, kde sa zúčastňujú priebežnej praxe naši žiaci odboru sociálno-výchovný pracovník. V deň sv. Mikuláša 6.12.2023 sa tretiačky (Diana Kuzmová, Zuzana Farbulová, Simona, Draľová, Timea Bérešová) aktívne zapojili do prípravy a organizácie Mikulášskeho posedenia pre všetkých klientov a zamestnancov zariadenia. Súčasťou programu bolo aj vystúpenie detí Základnej školy na Hroncovej ulici v Košiciach a folklórneho súboru Furčan. Klienti aj zamestnanci boli spokojní a pomoc našich žiačok pod vedením koordinátorky Mgr. Aleny Uhrinovej ocenili. Prax v tomto zariadení je výbornou prípravou pre budúce povolanie sociálno-výchovného pracovníka.

          • Prednáška o Linke detskej dôvery

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Prednáška o Linke detskej dôvery.

            Našich prvákov dnes (4. 12. 2023) navštívili študentky odboru sociálna práca z Univerzity Pavla J. Šafárika v Košiciach, ktoré si pripravili prednášku na tému Linka detskej dôvery. Študentky, ktoré sú zároveň našimi absolventkami, pútavo predstavili žiakom činnosť Linky detskej dôvery, spôsoby komunikácie a pomoci, ktoré linka poskytuje a takisto dali žiakom možnosť sa na pracovníkov Linky detskej dôvery „zahrať“, a to tak, že sa spoločne snažili nájsť riešenia na anonymné problémy, ktoré mladých ľudí väčšinou trápia a ktorí sa na linku pomoci obrátili.

          • Deň otvorených dverí

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň otvorených dverí .

            Prvý decembrový deň sme v rámci Dňa otvorených dverí privítali záujemcov o štúdium na našej škole. Hneď pri vstupe sa ich s radosťou ujali naši žiaci a previedli ich celým priestorom. Budúci prváci mali možnosť nie len nahliadnuť, ale i zapojiť sa do jednotlivých otvorených kreatívnych hodín, informovať sa o podmienkach štúdia i nasať atmosféru miesta. Veríme, že sa im u nás páčilo a odnášajú si so sebou nie len sladkú pozornosť, ale i radostné odhodlanie pripojiť sa v septembri do tímu.

          • Spevácka súťaž „O Alžbetinu ružu“

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Spevácka súťaž „O Alžbetinu ružu“.

            Dňa 30.novembra 2023 sa uskutočnil už 18. ročník speváckej súťaže „O Alžbetinu ružu“. Zúčastnilo sa ho desať stredných cirkevný škôl z východného Slovenska. Spomedzi nich bola aj naša škola úspešná. Júlia Vageľová vyhrala 2. miesto v kategórii ľudová pieseň. Sme hrdí aj na naše študentky, ktoré súťažili v kategóriách moderná pieseň a náboženská pieseň.

          • Výcvik rovesníckych aktivistov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Výcvik rovesníckych aktivistov.

            V dňoch 24.11.2023 a 27.11.2023 sa šesť žiačok prvého a druhého ročníka zúčastnilo výcviku rovesníckych aktivistov v prevencii závislostí v Centre poradenstva a prevencie v Zuzkinom parku v Košiciach. Výcvik prebiehal formou zážitkových aktivít, žiačky získali sociálne zručnosti a kompetencie v primárnej prevencii závislostí. Budú cennou posilou v preventívnej činnosti na našej škole.

          • Súťaž Expert 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Súťaž Expert 2023.

            Aj v tomto školskom roku sa vybraní žiaci našej školy zapojili dňa 28.11.2023 do súťaže Expert. Hlavičky si potrápili v niekoľkých kategóriách. Mozgolamy, príroda, anglický jazyk, šport, či ako funguje svet im odkryli nové poznatky. Držíme našim reprezentantom palce, aby získali čo najviac bodov.

          • Prezentácia Projektu Softskills

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Prezentácia Projektu Softskills.

            Soft skills alebo jemné zručnosti sú dôležité pre možnosť úspešne sa uplatniť v súčasnej spoločnosti a spájajú sa s osobnostnými vlastnosťami a schopnosťami človeka. Dňa 24.11.2023 študentom oboch maturitných ročníkov na našej škole prezentoval vzdelávací program zameraný na rozvíjanie týchto zručností pán Patrik Dudrik. Žiakom predstavil Projekt Softskills, v rámci ktorého majú možnosť venovať sa témam ako komunikácia, time management, obchodná a jednoduchá psychológia, tvorba formálnych a neformálnych vzťahov, či základy finančnej gramotnosti. V závere prezentácie ponúkol žiakom možnosť zapojiť sa do tohto projektu a rozvíjať tak svoje schopnosti s cieľom uplatniť sa na trhu práce.

          • Beseda so záchranármi

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Beseda so záchranármi .

            Dňa 22.11.2023 sa so žiakmi štvrtých ročníkov uskutočnila beseda so záchranármi z Košickej záchranky. Pod dohľadom záchranára si žiaci vyskúšali správnu techniku KPR, správne použitie prístroja AED a ako na Rautekov hmat. Získali aj cenné informácie o tom, ako postupovať pri anafylaktickom šoku, epilepsii a fibrilných kŕčoch u detí. Beseda bola zaujímavá, pútavá a prínosná, pretože si žiaci vyskúšali najdôležitejšie úkony zachraňujúce ľudský život.

          • Basketbalová súťaž žiačok stredných škôl

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Basketbalová súťaž žiačok stredných škôl.

            Dňa 22.11.2023 boli naše žiačky súčasťou ďalšej športovej súťaže – basketbalu žiačok. V telocvični Gymnázia Park Mládeže sme nastúpili proti dvom veľmi silným súperom – Gymnáziu sv. Tomáša Akvinského a Strednej športovej škole na Triede SNP. Nakoľko boli súperky skúsené basketbalistky, mali to naše žiačky na palubovke nesmierne ťažké. Aj tak sa nevzdali, bojovali až do konca a to sa veľmi cení.

          • Divadelné predstavenie Nádej Dubček

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Divadelné predstavenie Nádej Dubček.

            Hodno za každých okolností veriť jednej idei? Kedy nastáva čas na prehodnotenie svojich ideálov? I na tieto otázky si mohli študenti 2.až 4.ročníka odpovedať po divadelnom predstavení Nádej Dubček, ktorého sa zúčastnili 21.novembra 2023 v Historickej radnici. Na príbehu Alexandra Dubčeka, predstaviteľa socializmu s ľudskou tvárou sledovali zrod idey socializmu od 19.storočia až po pád socialistického zriadenia v roku 1989. Ústrednými témami bol ľudský osud, zmarené nádeje a vnútorná sila Dubčeka, ktorý bojoval za to, čomu veril a robil to, čo mu okolnosti dovoľovali.

          • Florbal žiačok stredných škôl

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Florbal žiačok stredných škôl.

            V pondelok 20.11. 2023 sa naše žiačky zúčastnili prvej športovej súťaže v tomto školskom roku. V hádzanárskej hale S. Šipoša si zmerali sily proti Spojenej škole a Gymnáziu sv. košických mučeníkov a Obchodnej akadémii Watsonová. Nakoľko naše žiačky nemajú s florbalom veľa skúseností, išli sme tam práve s úmyslom nejaké získať, čo sa myslíme podarilo. Vyhrať sa nám síce nepodarilo, ale o to viac nás to motivuje sa zlepšiť, čo na budúci rok určite dokážeme.

        • Rodičovské združenie 20. 11. 2023
          • Rodičovské združenie 20. 11. 2023

          • Vážení rodičia/zakonní zástupcovia,

            pozývame Vás na rodičovské združenie, ktoré sa na našej škole uskutoční dňa 20. novembra 2023 o 17.00 hod.

            Tešíme sa na stretnutie s Vami!

          • Festival povolaní

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Festival povolaní .

            Dňa 16.11.2023 sa žiačky našej školy zúčastnili na „Festivale povolaní“ na Základnej škole s materskou školou Milana Rastislava Štefánika v Budimíri. Cieľom podujatia bola prezentácia stredných škôl, duálneho vzdelávania a aktuálnych trendov na trhu práce. V rámci praktických ukážok sa predstavil školský zbor pod vedením Mgr. Nory Hentšelovej. Žiačky 4. ročníka odborov UMŠ a SVP prezentovali žiakom 8. a 9. ročníkov ZŠ spôsob a obsah výučby, školské a mimoškolské aktivity, svoje skúsenosti z odbornej praxe, talentových a prijímacích skúšok.

          • Svet okolo nás - vzdelávací program

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svet okolo nás - vzdelávací program.

            Dňa 15.11.2023 sa žiaci I.A a I.B zúčastnili vzdelávacieho programu Svet okolo nás / Tanzánia - divoké srdce Afriky v Kine Úsmev. Prostredníctvom dvoch dobrodruhov, ktorí prešli danú krajinu, sa žiaci preniesli do rozľahlej a nádhernej divočiny. Navštívili najkrajšie národne parky, videli množstvo zvierat, prešli sa pod najvyššou horou Afriky – Kilimandžáro, preskúmali jazero Tanganika, priblížili si obávaných bojovníkov Masajov a taktiež sa stretli s najstaršími obyvateľmi krajiny, s ľuďmi z kmeňa Hadzu.

          • Študentská kvapka krvi

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Študentská kvapka krvi.

            Aj tohto roku sa naše žiačky a pedagógovia zapojili do Študentskej kvapky krvi. Dňa 14.11. sme v priestoroch Národnej transfúznej služby darovali najcennejšiu tekutinu. Ani tohto roku nebola 100% úspešnosť, niektorí sa aspoň dozvedeli, že by mali mierne upraviť stravu, no aspoň sa zoznámili s prostredím a snáď budú pokračovať v darovaní aj ďalej.

          • Aktivity v knižnici s deťmi v MŠ

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Aktivity v knižnici s deťmi v MŠ.

            Knižnica pre deti a mládež mesta Košice - Litpark nás opäť privítala v svojich priestoroch pri podujatí s deťmi zo Súkromnej materskej školy Baranček v Košiciach dňa 10.11.2023. Naše žiačky mohli sledovať, ako knižnica pracuje s deťmi z MŠ, pretože tu bola s deťmi realizovaná aktivita na tému Draci. Odpoveď na otázku "Kdeže je drak? hľadali deti pod vedením milej pani knihovníčky, ktorá im čítala z rovnomennej knihy od autora Lea Timmersa. Následne deti skladali puzzle na interaktívnej tabuli z obrázkov rozprávky Ako si vycvičiť draka. Pre žiačky bol iste novým autorom Robert Starling, ktorý napísal knihu o tom, ako sa drakovi narodila sestrička s názvom Dráčik má sestričku. Deti si v knihe mohli listovať a popri tom sa oboznámili prostredníctvom interaktívnej tabule s príbehom Dráčik, nehnevaj sa! V závere bola deťom predstavená aj náučná kniha Drakológia. Žiačkam našej školy sa podujatie páčilo, vnímali, ako sa pracuje s knihami rôzneho typu s deťmi z MŠ a inšpirovali sa námetmi na aktivity s využitím kníh a digitálnych technológií. Tie môžu využiť pri praktických výstupoch počas priebežnej praxe, či na hodinách metodiky literárnej a jazykovej výchovy. Pridanou hodnotou bolo obnovenie či založenie členského preukazu v knižnici a vypožičanie zaujímavých kníh.

          • Prednáška s príslušníkmi Mestskej polície

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Prednáška s príslušníkmi Mestskej polície.

            Vo štvrtok 9.11. sa uskutočnila prednáška O BEZPEČNOSTI A SCHÉMACH SPRÁVANIA V KRÍZOVÝCH SITUÁCIÁCH. Prednášku a následnú diskusiu so žiakmi viedli príslušníci Mestskej polície v Košiciach Mgr. Andrea MEDVE a JUDr. Jaroslav KUCHARČÍK. Po skončení spoločného programu mali žiaci možnosť osobného rozhovoru/konzultácie s oboma hosťami.

          • Celoslovenská informatická súťaž iBobor

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Celoslovenská informatická súťaž iBobor.

            Aj naša škola sa tento rok zapojila do celoslovenskej informatickej súťaže iBobor. 7.11.2023 súťažili žiaci 3. ročníka v kategórii seniori a 9.11.2023 žiaci 1. a 2. ročníka v kategórii juniori. Žiačky mali možnosť overiť si svoje vedomosti v súťažných úlohách zameraných na logiku, porozumenie informáciám, algoritmizáciu a matematické základy informatiky.

          • Beseda o finančnej gramotnosti

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Beseda o finančnej gramotnosti.

            V dňoch 17.10 a 3.11.2023 naši štvrtáci - maturanti a žiaci II.B triedy absolvovali zaujímavú prednášku spojenú s besedou o finančnej gramotnosti v praxi. Školitelia z firmy Partners vtiahli pútavým spôsobom štvrtákov do sveta financií. Oboznámili ich ako si naplánovať svoje financie, či ako sa nestratiť vo finančnom svete.

          • Záložka do knihy spája slovenské školy

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Záložka do knihy spája slovenské školy.

            V mesiaci október sa naša škola zapojila do projektu Záložka do knihy spája slovenské školy, v rámci ktorého žiaci 1. a 2. ročníka vyrábali na hodinách výtvarnej výchovy záložky na tému Hrdinovia detektívnych románov. Naši žiaci sa vďaka projektu dozvedeli viac o detektívnej literatúre a spoznali najznámejších svetových i slovenských knižných detektívov. Viacerí z nich následne dostali aj svoju výtvarnú podobu. Vznikli tak originálne záložky do knihy. Vytvorené záložky si následne vymenili so žiakmi partnerskej školy z Trnavy. Medzi školami tak prebehla priateľská výmena a komunikácia. Veríme, že projekt našich žiakov motivuje k čítaniu nielen detektívnych románov.

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola pedagogická sv. Cyrila a Metoda
      • +421 055/4663900 - sekretariát
      • Južná trieda 48 040 01 Košice Slovakia
      • riaditeľ ThLic. Marek Jeník 0911 711 347 riaditel@kspgs.sk
      • zástupca praktické vyučovanie Mgr. Klára Zorvanová 0911 711 294 zorvan.kspgs@gmail.com
      • zástupca teoretické vyučovanie Mgr. Mária Majzeľová 0904 738 440 zastupca@kspgs.sk
      • duchovný správca Mgr.Martin Mati 055 466 39 00 martin.mati@kspgs.sk
      • ekonómka Ing. Zuzana Fabiánová 0904 738 228 ekonom@kspgs.sk
      • hospodárka Bc. Eva Pavelová 0904 738 227 eva.pavelova@kspgs.sk
      • kontaktný policajt ppráp. Mgr. Jana Runčáková jana.runcakova@minv.sk
    • Prihlásenie