• Prednáška s príslušníkmi Mestskej polície

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Prednáška s príslušníkmi Mestskej polície.

            Vo štvrtok 9.11. sa uskutočnila prednáška O BEZPEČNOSTI A SCHÉMACH SPRÁVANIA V KRÍZOVÝCH SITUÁCIÁCH. Prednášku a následnú diskusiu so žiakmi viedli príslušníci Mestskej polície v Košiciach Mgr. Andrea MEDVE a JUDr. Jaroslav KUCHARČÍK. Po skončení spoločného programu mali žiaci možnosť osobného rozhovoru/konzultácie s oboma hosťami.

          • Celoslovenská informatická súťaž iBobor

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Celoslovenská informatická súťaž iBobor.

            Aj naša škola sa tento rok zapojila do celoslovenskej informatickej súťaže iBobor. 7.11.2023 súťažili žiaci 3. ročníka v kategórii seniori a 9.11.2023 žiaci 1. a 2. ročníka v kategórii juniori. Žiačky mali možnosť overiť si svoje vedomosti v súťažných úlohách zameraných na logiku, porozumenie informáciám, algoritmizáciu a matematické základy informatiky.

          • Beseda o finančnej gramotnosti

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Beseda o finančnej gramotnosti.

            V dňoch 17.10 a 3.11.2023 naši štvrtáci - maturanti a žiaci II.B triedy absolvovali zaujímavú prednášku spojenú s besedou o finančnej gramotnosti v praxi. Školitelia z firmy Partners vtiahli pútavým spôsobom štvrtákov do sveta financií. Oboznámili ich ako si naplánovať svoje financie, či ako sa nestratiť vo finančnom svete.

          • Záložka do knihy spája slovenské školy

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Záložka do knihy spája slovenské školy.

            V mesiaci október sa naša škola zapojila do projektu Záložka do knihy spája slovenské školy, v rámci ktorého žiaci 1. a 2. ročníka vyrábali na hodinách výtvarnej výchovy záložky na tému Hrdinovia detektívnych románov. Naši žiaci sa vďaka projektu dozvedeli viac o detektívnej literatúre a spoznali najznámejších svetových i slovenských knižných detektívov. Viacerí z nich následne dostali aj svoju výtvarnú podobu. Vznikli tak originálne záložky do knihy. Vytvorené záložky si následne vymenili so žiakmi partnerskej školy z Trnavy. Medzi školami tak prebehla priateľská výmena a komunikácia. Veríme, že projekt našich žiakov motivuje k čítaniu nielen detektívnych románov.

          • Herbáre štvrtákov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Herbáre štvrtákov.

            Žiaci štvrtých ročníkov vypracovali herbáre podľa vopred zadaných inštrukcií. Najlepšie herbáre boli odmenené vecným cenami. Blahoželáme Andrei Antolikovej (IV.A) a Anete Stolárovej (IV.B) za ukážkové herbáre liečivých rastlín. Vedomosti a zručnosti, ktoré boli potrebné pri ich tvorbe, budú môcť využiť aj pri maturitnej skúške a v budúcnosti pri práci s deťmi či už v materských školách alebo v školských kluboch detí.

          • Exkurzia v Centre environmentálnej výchovy KOSIT

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia v Centre environmentálnej výchovy KOSIT.

            Naši prváci v rámci environmentálnej výchovy navštívili dňa 26.10.2023 Centrum environmentálnej výchovy spoločnosti KOSIT. Najprv mali možnosť prejsť areál, v ktorom žiaci mohli vidieť triediacu linku na plasty. Dozvedeli sa aj o práci v bioplynovej stanici, o zmesovom komunálnom odpade. Získali informácie o zariadení pre energetické využitie a odpad. Navštívili aj kabínu žeriavnika, kde sa odpad premiešava. Dozvedeli sa o vzniku tepla a jeho využití. Exkurzia sa ukončila v centre environmentálnej výchovy, kde p. lektorka veľmi pútavo vtiahla žiakov do prezentácie zameranej na klimatickú krízu. Žiaci si zopakovali vedomosti o odpade, jeho triedení a využití, aj ako každý z nás prispieva ku klimatickej zmene. Po prezentácii pracovali v skupinách na aktivite zameranej na triedenie rôznych druhov odpadu a na kvíze, ktorý zvládli s výborným výsledkom.

          • Návšteva pražského biskupa

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva pražského biskupa.

            V pondelok 23.10. navštívil našu školu vzácny hosť - Mons. Václav MALÝ, pražský biskup. S pedagógmi sa stretol na spoločnom slávení sv. liturgie a každého z nás osobne pozdravil. Václav Malý bol jednou z najvýznamnejších postáv Nežnej revolúcie v novembri 1989, hovorcom Charty 77, Občianskeho fóra a osobným priateľom prvého ponovembrového prezidenta Václava Havla.

          • Erazmus+

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Erazmus+.

            V dňoch 8.10-17.10.2023 nás naše druháčky reprezentovali na zahraničnom výmennom pobyte programu Erazmus+ v maďarskom meste Nagykálló. Počas deviatich dní sa na hodinách angličtiny venovali témam ako Digitálny svet, Výhody a nevýhody internetu či Virtuálne cestovanie. Žiačky v poobedných hodinách neobišiel aj pútavý program, ktorého súčasťou bola prehliadka miest Nagykálló, Debrecen a Nyíregyháza, výlet loďou po rieke Tisa v oblasti Tokaj, kúpanie v aquaparku, púť do Mária Pócz a mnoho iného. Naše žiačky svojim novým spolužiakom zo Srbska, Maďarska a Rumunska priblížili aj slovenské tradície a priniesli aj ochutnávku tradičného jedla a sladkostí, z ktorých mali najväčší úspech Kofola a Horalky. Žiačkam ďakujeme za úspešné reprezentovanie našej školy v zahraničí.

          • Svetový deň výživy

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň výživy .

            V rámci svetového dňa výživy, ktorý si každý rok pripomíname 16.októbra, sme sa v týždni 16. - 20.októbra 2023 na vyučovacích hodinách venovali aktivitám zameraným na výživu a zdravé stravovanie. V rámci predmetu metodiky rozvíjania matematických predstáv žiačky učili deti v materskej škole správne roztriediť ovocie a zeleninu. Pripravili si pre deti zaujímavé aktivity, pomocou ktorých im priblížili chutné a zdravé plody zeme. Na metodike telesnej výchovy sa žiaci popasovali s vedomostným kvízom zameraným na zdravé stravovanie. Na hodine tvorivej dramatiky si žiačky druhého ročníka odboru učiteľstvo pre MŠ a vychovávateľstvo pripravili ovocno-zeleninové divadielko o chorom Paľkovi, ktorý miloval sladkosti, avšak tie mu nepomáhali vyliečiť sa z choroby. Prečo je práve zelenina a ovocie dôležité, aké obsahujú vitamíny, o tom sa nakoniec sám presvedčil, keď sa vďaka nim z choroby vyliečil. Na hodinách anglického jazyka sme okrem informácii o zdravom stravovaní mali možnosť ochutnať britskú a americkú kuchyňu. Čaj s mliekom síce veľmi nebodoval, ale zato toasty a orieškovým maslom, brownies a lievance s javorovým sirupom chytili veľmi. Cez prezentáciu sme sa zoznámili i s ďalšími typickými jedlami anglicky hovoriacich krajín. Naši druháci na hodine metodiky hudobnej výchovy pracovali s piesňou o jabĺčku. Spev piesne spestrili pohybovou dramatizáciou a sprievodom na Orffových nástrojoch, čo môžu žiaci využiť v praxi v materskej škole a školskom klube detí. Na hodine metodiky výtvarnej výchovy sa druháčky inšpirovali tvorbou Giuseppeho Arcimbolda. Z ovocia a zeleniny vytvorili zaujímavé portréty v zmysle hesla „ste to, čo jete“. Metódu maľovaného čítania si tretiačky odboru učiteľstvo pre materské školy mohli osvojiť na hodinách metodiky literárnej a jazykovej výchovy. Aktívne pracovali s textom poézie aj prózy, dramaticky stvárňovali príbeh, či výtvarne dotvorili slová do textov k básni o Evke, ktorú bolel zúbok, príbehov o boľavom zúbku a o Miškovi, ktorý mal rád sladké. Výsledné plagáty maľovaného čítania inšpirovali žiačky k praktickým výstupom z oblasti Zdravie a zdravý životný štýl v materských školách. Žiačky druhého ročníka zase v rámci tohto predmetu zrealizovali viaceré aktivity podporujúce literárnu a jazykovú výchovu v MŠ – čítanie rozprávky O zajkovi, ktorý nechcel jesť mrkvu, diskusia o tejto rozprávke, triedenie potravín na „zdravý“ a „nezdravý“ tanier. Na inej hodine žiačky vyrábali herný plán k spoločenskej hre podporujúcej správnu výslovnosť u detí v MŠ.

          • Kam na vysokú

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Kam na vysokú.

            Dňa 17.10.2023 sa žiaci IV. A a IV. B zúčastnili v Congress Hoteli Centrum v Košiciach regionálnej výstavy Kam na vysokú. Na výstave si mohli pozrieť prezentácie škôl zo Slovenska i zahraničia, mohli komunikovať so zástupcami univerzít pri stánkoch. Zapojili sa aj do aktivít, ktoré si pripravili vysoké školy. Cieľom výstavy bolo pomôcť stredoškolákom pri výbere vysokej školy.

          • Exkurzia vo Východoslovenskej galérii

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia vo Východoslovenskej galérii

            Žiačky tried IV.A a IV.B odboru UMŠ sa v uplynulých dňoch zúčastnili exkurzie vo Východoslovenskej galérii. Prezreli si výstavu košického undergroundového umelca Igora Ďurišina, ktorý patrí medzi priekopníkov alternatívnej grafiky na východnom Slovensku. Prostredníctvom kreatívneho workshopu si mali možnosť vyskúšať techniku copy artu a vcítiť sa tak na chvíľu do prežívania košického umelca. Využitím čiernobielej tlačiarne vytvorili zaujímavé kompozície nielen skenovaním obrázkov ale aj rôznych predmetov či častí tváre. Vytvorili krásne práce, ktoré budú vystavené v priestoroch našej školy.

          • Zbierka Otvor srdce

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zbierka Otvor srdce.

            Dnes 17.10.2023 sa na našej škole, ako aj v košických uliciach, koná zbierka Otvor srdce, ktorú organizuje združenie Dobré srdce podporujúce rodiny v ťažkej životnej situácii. Výťažok zo zbierky bude použitý na zabezpečenie dôstojných podmienok na život pre rodiny a ľudí v núdzi v krízových centrách v Košiciach. Ďakujeme všetkým, ktorí sa do zbierky zapojili.

          • Posviacka maturitných stužiek IV.A

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Posviacka maturitných stužiek IV.A.

            Vo štvrtok 12.10.2023 sa v kaplnke našej školy konala sv. liturgia spojená s posviackou maturitných stužiek triedy IV.A. Posilnené slovami nášho Pána budú žiačky slávnostne dekorované zelenými maturitnými stuhami už v túto sobotu 14.10.2023 v Spoločenskom pavilóne.

          • Druháčky na výmennom programe Erasmus+

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Druháčky na výmennom programe Erasmus+.

            Naše druháčky sa tento týždeň zúčastňujú výmenného programu Erasmus+ v maďarskom meste Nagykálló, kde ich čakajú prednášky či vzdelávacie aktivity na rôzne témy, zaujímavé výlety, ale najmä nové skúsenosti s novými spolužiakmi. Žiačkam držíme palce, aby našu školu reprezentovali u susedov čo najlepšie!

          • Noc v škole, Teplákový deň

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Noc v škole, Teplákový deň.

            Po imatrikulácii prvákov dňa 5.10.2023 sa žiaci a učitelia presunuli späť do školy, kde ich čakal ďalší program. V školskej kaplnke sa im prihovoril evanjelizačný tím školiteľov v zložení saleziánov - Mgr. Peter Naňo a Mgr. Eva Rušínová, a pedagogičky - Mgr. Dana Čopanová, ktorí si pripravili zaujímavú a pútavú prednášku na tému „V Z – Ť A H Y“. Následne žiaci strávili čas v spoločnosti svojich spolužiakov a triednych učiteľov. V priebehu celého dňa i noci v škole prebiehala 24-hodinová adorácia v spoločenskej miestnosti, kde každý mohol v tichosti predniesť svoje modlitby, vďaky a prosby. Adoráciu na druhý deň ráno ráno ukončil o. Martin požehnaním a začal sa teplákový deň, počas ktorého boli žiaci i učitelia v priebehu celého vyučovania oblečení v pohodlných teplákoch.

          • Imatrikulácia prvákov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Imatrikulácia prvákov.

            Vo štvrtok 5.10.2023 sa na Strednej odbornej škole pedagogickej svätého Cyrila a Metoda v Košiciach uskutočnila slávnostná imatrikulácia prvákov školy. Celý večer sa niesol v duchu tanca, spevu, hudby, kvízov, scénok a príjemnej slávnostnej atmosféry. Druháci prvákom pripravili nezabudnuteľný večer, na ktorý, veríme, že budú ešte dlho s úsmevom a nostalgiou spomínať.

          • Exkurzia v Knižnici pre mládež mesta Košice - LitPark

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia v Knižnici pre mládež mesta Košice - LitPark.

            V dňoch 3. - 4.10.2023 sa žiaci tried I.A a I.B zúčastnili exkurzie Knižnice pre mládež mesta Košice (LitPark). Počas úvodnej prednášky bola žiakom priblížená činnosť a fungovanie knižnice, ako aj jej podujatia a akcie. Následne pani knihovníčka žiakov previedla priestormi knižnice, ktoré mohli žiaci bližšie spoznať. Žiaci sa tiež zapojili do aktivity, v ktorej mali tvorivo pracovať s knihami pre deti. Mnohí využili možnosť založiť si v knižnici čitateľský preukaz a hneď si aj vypožičali zaujímavé diela.

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola pedagogická sv. Cyrila a Metoda
      • +421 055/4663900 - sekretariát
      • Južná trieda 48 040 01 Košice Slovakia
      • riaditeľ ThLic. Marek Jeník 0911 711 347 riaditel@kspgs.sk
      • zástupca praktické vyučovanie Mgr. Klára Zorvanová 0911 711 294 zorvan.kspgs@gmail.com
      • zástupca teoretické vyučovanie Mgr. Mária Majzeľová 0904 738 440 zastupca@kspgs.sk
      • duchovný správca Mgr.Martin Mati 055 466 39 00 martin.mati@kspgs.sk
      • ekonómka Ing. Zuzana Fabiánová 0904 738 228 ekonom@kspgs.sk
      • hospodárka Bc. Eva Pavelová 0904 738 227 eva.pavelova@kspgs.sk
      • kontaktný policajt ppráp. Mgr. Jana Runčáková jana.runcakova@minv.sk
    • Prihlásenie