• Hviezdoslavov Kubín a vyhodnotenie jazykových olympiád

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hviezdoslavov Kubín a vyhodnotenie jazykových olympiád.

            20.2.2024 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Hviezdoslavovho Kubína. Šikovné recitátorky predniesli tvorbu našich i zahraničných autorov, pričom tematicky sa dotkli tém priateľstva, šikany, starnutia, rodiny či lásky. Zároveň 6.3. sa zišli víťazi nielen Hviezdoslavovho Kubína, ale i Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry a Olympiády z anglického jazyka, aby si prevzali diplomy a ocenenia. Gratulujeme!

          • Medzinárodný deň materinského jazyka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Medzinárodný deň materinského jazyka.

            Na konci februára sme si na hodinách slovenského jazyka a dejepisu pripomenuli Medzinárodný deň materinského jazyka, ktorý sme v jednotlivých triedach I. až III. ročníka riešili netradičnými a tvorivými aktivitami. Žiaci si mohli svoje vedomosti, schopnosti a zručnosti preveriť pomocou interaktívnych úloh, kvízov , jazykolamov, osemsmeroviek, prísloví a porekadiel alebo kahoot, wordwall či ppt prezentácií. V niektorých triedach vytvárali žiaci úlohy sami, aby zaktivizovali ostatných spolužiakov a priblížili svoj pohľad na jazyk dnešného mladého človeka. Jednotlivé hodiny počas týchto dní boli veselé, hravé, ale i kreatívne a inšpirujúce.

        • RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE pre 4. ročník
          • RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE pre 4. ročník

          • Milí rodičia/zákonní zástupcovia,

            dňa 4. marca 2024 (pondelok) o 17:00 hod. sa v priestoroch školy uskutoční RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE rodičov/zák. zástupcov žiakov maturitných ročníkov.Na stretnutí budú sprostredkované bližšie informácie k EČ a PFIČ MS 2024.

             

            Vedenie školy

          • Praha

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Praha.

            V dňoch 21. – 23. februára 2024 sa učiteľský zbor našej strednej pedagogickej školy zúčastnil aktualizačného vzdelávania v Prahe. Hlavným bodom programu bola prednáška českého kňaza, teológa, molekulárneho biológa, bioetika a pedagóga Karlovej univerzity MARKA VÁCHU. Nemenej pútavé boli aj ďalšie sprievodné akcie: unikátna NEVIDITEĽNÁ VÝSTAVA (reálne prenesenie sa do „života“ nevidiacich - prístupná len v troch európskych metropolách), či návšteva Národného pedagogického múzea J. A. Komenského.

          • Lyžiarsky výcvik - Vernár

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Lyžiarsky výcvik - Vernár.

            Lyžiarsky výcvikový kurz sa pre študentov prvých ročníkov tento rok uskutočnil v rázovitej dedinke Vernár, ktorej zasnežené kopce nás sprevádzali v týždni od 12. do 16. februára 2024. Počas tohto času sme dennodenne trénovali nielen ako na lyžiach stáť, ovládať ich, schádzať z kopca, vychádzať naň, ale i ako sa prekonať, posúvať svoje limity, vystupovať z komfortnej zóny, pracovať v skupine a hlavne užívať si krásu lyžovania. Sprievodnými akciami bola návšteva kaplána horskej záchrannej služby o. Janka Dubeckého, ktorý nám odslúžil nie len svätú omšu, ale i predstavil činnosť Horskej záchrannej služby a porozprával o lavínach. Spoločný večerný program nám ubiehal pri hraní spoločenských hier, pozeraní filmu či spoločnej prezentácií jednotlivých lyžiarskych skupín, pri ktorej sme sa poriadne nasmiali.

          • Exkurzia v Bezbariérovom centre

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia v Bezbariérovom centre.

            V dňoch 12.2. a 15.2. 2024 sa žiaci III.B zúčastnili na exkurzii v Bezbariérovom centre na Technickej univerzite v Košiciach. Bezbariérové centrum poskytuje poradenskú a metodickú činnosť pre podporu študentov so špecifickými potrebami. Naši žiaci si mohli vyskúšať moderné technológie, ktoré pomáhajú pri vzdelávaní študentom s telesným, zrakovým postihnutím, či s poruchami učenia.

          • Popolcová streda

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Popolcová streda .

            V stredu 14.2.2024 sa Popolcovou stredou v západnej liturgickej tradícii začalo pôstne obdobie. Tešíme sa, že aj tento rok prijal naše pozvanie sláviť svätú omšu o. Michal Bodnár, kaplán z farnosti sv. Ondreja (Košice-Podhradová). Ďakujeme mu za hodnotné slová, ktorými nás povzbudil a usmernil na začiatku pôstneho obdobia.

          • Školské kolo biologickej olympiády

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Školské kolo biologickej olympiády.

            Dňa 7.2. 2024 sa uskutočnilo školské kolo biologickej olympiády. Zúčastnili sa ho žiaci 1.- 3. ročníkov. Mali možnosť overiť a preukázať svoje vedomosti z biológie vo vedomostnom teste z viacerých biologických disciplín (napr. botanika, zoológia, antropológia, molekulárna biológia). A v praktickej časti z určovania rastlín, živočíchov, ľudských orgánov a orgánových sústav. Na 1. mieste sa umiestnila Repková Klaudia (II.A), na 2. mieste sa umiestnila Lichvariková Viktória (I.A) a na 3. mieste Jánošíková Viktória (I.A). Úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme!

          • Volejbalový turnaj stredných škôl

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Volejbalový turnaj stredných škôl.

            V prvý februárový deň sa naše žiačky zúčastnili volejbalového turnaja, ktorý sa uskutočnil v priestoroch telocvične Gymnázia Trebišovská. V prvom zápase sme ťahali za kratší koniec, keď sme nestačili na SZŠ Moyzesovú. Druhý zápas však patril nám. Síce sme potrebovali až tretí, rozhodujúci set, ale napokon sme SPŠ stavebnú porazili. Posledný zápas sme hrali proti domácim. Tie nadviazali na prvé 2 víťazné zápasy a porazili aj naše dievčatá. V konečnej tabuľke sme skončili na peknom 3. mieste.

          • EduMet

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album EduMet .

            „Tvoj život patrí Tebe.” - heslo 1. ročníka veľtrhu stredných súkromných a cirkevných škôl v Košiciach EduMet, ktorý sa konal 30. - 31.1.2024. Aj tu ste nás mohli stretnúť a bližšie sa informovať o možnostiach štúdia na našej Pegečke.

          • Svetový deň migrantov a utečencov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň migrantov a utečencov.

            V súčasnosti žije v inej ako svojej rodnej krajine najviac ľudí v histórii. Tento týždeň sme sa na našej škole venovali téme migrantov a utečencov. V rámci odborných predmetov sociálna pedagogika, pedagogika, špeciálna pedagogika, psychológia, metódy sociálnej práce, sociológia sa žiaci odboru sociálno – výchovný pracovník zúčastnili tvorivých aktivít súvisiacich s touto problematikou. Migranti a utečenci môžu predstavovať ich potenciálnych budúcich klientov. Žiaci I.B/SVP si na hodine pedagogiky zahrali hru Bingo v netradičnom prepojení s témou migrantov, v ktorej sa mali zamyslieť nad svojím postojom k tejto téme, o vízii a predstave svojej budúcej práce s touto skupinou ľudí. Trieda II.B/SVP na hodine metódy sociálnej práce vypĺňala tajničku a hľadala symboly súvisiace s migrantmi. Žiaci II.B/UMŠ sa oboznámili s témou prostredníctvom pútavých videí o živote utečencov. Emigranti – hrozba, hostilita, priživovanie alebo núdza, strach o vlastný život, túžba po lepšej budúcnosti? O druhej možnosti sa na hodine psychológie presvedčili žiaci III.B/SVP. Ku obrázkom utečencov si vybraní žiaci vymýšľali ich životné príbehy, a potom následne ďalšia skupinka (súdny tribunál) rozhodovala o ich osude – odsúhlasenie/zamietnutie azylu. Na základe tejto aktivity sa žiaci ešte viac utvrdili v pozitívnych postojoch voči emigrantom. Na hodine špeciálnej pedagogiky žiaci vytvárali plagát k tejto téme a na hodine sociálnej pedagogiky si zahrali hru Hádaj kto som, kde hádali akú národnosť v hre predstavujú a pokúsili sa priradiť aj pozdrav prislúchajúci danému národu migrantov. Žiaci IV.B/SVP spoločnými silami vyjadrili v plagáte svoj postoj k tejto problematike na hodine metódy sociálnej práce. V závere týždňa sa žiaci na triednických hodinách bližšie pozreli na kultúru a tradície jednotlivých národností, ktoré sú najčastejšími migrantmi na území Slovenska. Ku každej národnosti spísali zaujímavosti, z jednotlivých tried nakoniec vznikol veľký spoločný plagát k svetovému dňu migrantov a utečencov.

          • S našimi maturantami sa obzeráme späť a spomíname na ich stužkovú slávnosť

          •  

            Navždy sa zachová v pamäti stužková.“ (Boris Filan)

            ​​​​Aj keď sme už vstúpili do nového kalendárneho roka, v retrospektíve spomíname na radostné jesenné chvíle v uplynulom roku.

            Dňa 14. októbra 2023 sa uskutočnila stužková slávnosť IV.A v Spoločenskom pavilóne. Večer sa niesol v znamení chutného jedla, tanca, dobrej hudby a nezabudnuteľnej atmosféry. Program večera bol dotvorený folklórnym vystúpením, spevom, divadielkom i premietaním únosu triednej knihy. Takto vyzeral nezabudnuteľný spoločný večer IV.A. 

            Deň 21. október 2023 bol pre triedu IV.B dňom oslavy mladosti, vyslovených prianí, odovzdávania maturitných stužiek, chutného jedla, slávnostných šiat, hrdých i dojatých rodičovských pohľadov, ale hlavne usmiatych maturantov. V Spoločenskom pavilóne bola v ten večer naozaj skvelá zábava.  

            A takto vnímali tento sviatočný deň šťastní štvrtáci: 

            Ako by ste sa Vy pozerali na každého z nás, 

            keď sa z malého dieťaťa stáva dospelý človek. 

            Cítili sme sa ľúbení, chcení a hlavne prijatí. 

            Nikto z nás by to nečakal, že spoločnými silami 

            dokážeme zdolať množstvo prekážok. 

            No opak sa stal pravdou a my tu už stojíme ako veľkí štvrtáci. 

            Ďakujeme ! 

          • Divadelné predstavenie - Reparát z povinného čítania

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Divadelné predstavenie - Reparát z povinného čítania.

            Je možné vtesnať obsah povinného čítania do jedného divadelného predstavenia? Žiaci druhého a tretieho ročníka mali možnosť presvedčiť sa o tom, že sa to naozaj dá. V utorok 19.12.2023 sa v Historickej radnici zúčastnili divadelného predstavenia Reparát z povinného čítania, o ktoré sa postaralo Túlavé divadlo. Herci predviedli žiakom pútavé predstavenie, v ktorom im priblížili najväčšie diela slovenskej literatúry, počnúc dielom Hugolína Gavloviča až po súčasnú literárnu tvorbu. Povinné čítanie predstavili herci formou spevu, varenia, online chatovania, či hokejového zápasu, ktoré prítomných žiakov nielen zabavili, ale ponúkli aj možnosť hravou a zábavnou formou nadobudnúť poznatky zo slovenskej literatúry.

          • Návšteva Bábkového divadla v Košiciach

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva Bábkového divadla v Košiciach.

            V piatok 15.12.2023 sa žiaci 4. ročníka zúčastnili divadelného predstavenia Kocúr v čižmách. Nechali sa inšpirovať dramatizáciou, improvizáciou a interaktívnou prácou s divákom, čo môžu využiť v budúcnosti pri práci s deťmi v materskej škole alebo detskom domove. Zistili, že predstavenie bolo zábavné a vtipné nielen pre detského diváka.

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry.

            Štvrtok 14.12.2023 sa na našej škole niesol v znamení Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Prihlásení študenti začali online testom v doobedňajších hodinách a pokračovali poobede transformáciou textu a rečníckym prejavom. Víťazi v každej kategórii nás budú ďalej reprezentovať na okresnom kole. Držme im palce.

          • Medzinárodný deň hôr v Tatrách

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Medzinárodný deň hôr v Tatrách.

            „Hory sa nedajú zdolať inak ako po kľukatých cestách.“ (J. W. Goethe) Pri príležitosti Medzinárodného dňa hôr, ktorý si pripomíname každoročne 11.12. si krásne zasneženú, no kľukatú a mrazivú cestu na Popradské pleso vybrala skupinka 6 učiteľov a 7 žiakov. Nešlo o zdolávanie náročných štítov ani horských hrebeňov, ale o prekonanie svojho pohodlia a o spoločne strávený čas v nádhernom prostredí najmenších veľhôr na svete. Občerstvenie v teplúčku útulnej chaty a krátka spoločná modlitba na Symbolickom cintoríne zážitok z dňa prežitého v horách len umocnili.

          • Sviatok sv. Mikuláša

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Sviatok sv. Mikuláša.

            V piatok 8.12.2023 sa celý deň na našej škole niesol v mikulášskom duchu. Už od skorého rána nás na vrátnici vítali anjeli s čertami a za peknú pesničku nás obdarovali sladkosťou. Tento deň sme spoločne zavŕšili svätou liturgiou a po nej nás mikulášskym programom previedli naši prváci, ktorí nám osobnosť sv. Mikuláša predstavili v tradičnej i menej známej podobe.

          • Koncert Štátnej filharmónie Košice

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Koncert Štátnej filharmónie Košice.

            Dňa 7.12.2023 sa žiaci III.A a III.B vďaka koncertu Z rozprávky do rozprávky mali možnosť preniesť do rozprávkového sveta a vďaka hudobníkom zo Štátnej filharmónie Košice spoznať príbehy niekoľkých známych opier s rozprávkovým námetom - Perníková chalúpka, Příhody lišky bytroušky, Čert a káča.

          • PRO EDUCO - Medzinárodný veľtrh vzdelávania

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album PRO EDUCO - Medzinárodný veľtrh vzdelávania .

            V dňoch 6.12. – 7.12.2023 sme sa zúčastnili Medzinárodného veľtrhu vzdelávania PRO EDUCO (Kasárne Kulturpark, Košice). Naši žiaci 4. ročníka odborov UMŠ a SVP prezentovali žiakom 8. a 9. ročníkov ZŠ spôsob a obsah výučby, školské a mimoškolské aktivity, svoje skúsenosti z odbornej praxe, talentových a prijímacích skúšok. Táto akcia bola veľmi vydarená. Veríme, že sa so žiakmi základných škôl stretneme aj na „Konzultačnom dni“, ktorý je pre našich budúcich uchádzačov predprípravou na talentové a prijímacie skúšky.

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola pedagogická sv. Cyrila a Metoda
      • +421 055/4663900 - sekretariát
      • Južná trieda 48 040 01 Košice Slovakia
      • riaditeľ ThLic. Marek Jeník 0911 711 347 riaditel@kspgs.sk
      • zástupca praktické vyučovanie Mgr. Klára Zorvanová 0911 711 294 zorvan.kspgs@gmail.com
      • zástupca teoretické vyučovanie Mgr. Mária Majzeľová 0904 738 440 zastupca@kspgs.sk
      • duchovný správca Mgr.Martin Mati 055 466 39 00 martin.mati@kspgs.sk
      • ekonómka Ing. Zuzana Fabiánová 0904 738 228 ekonom@kspgs.sk
      • hospodárka Bc. Eva Pavelová 0904 738 227 eva.pavelova@kspgs.sk
      • kontaktný policajt ppráp. Mgr. Jana Runčáková jana.runcakova@minv.sk
    • Prihlásenie