• Svetový deň migrantov a utečencov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň migrantov a utečencov.

            V súčasnosti žije v inej ako svojej rodnej krajine najviac ľudí v histórii. Tento týždeň sme sa na našej škole venovali téme migrantov a utečencov. V rámci odborných predmetov sociálna pedagogika, pedagogika, špeciálna pedagogika, psychológia, metódy sociálnej práce, sociológia sa žiaci odboru sociálno – výchovný pracovník zúčastnili tvorivých aktivít súvisiacich s touto problematikou. Migranti a utečenci môžu predstavovať ich potenciálnych budúcich klientov. Žiaci I.B/SVP si na hodine pedagogiky zahrali hru Bingo v netradičnom prepojení s témou migrantov, v ktorej sa mali zamyslieť nad svojím postojom k tejto téme, o vízii a predstave svojej budúcej práce s touto skupinou ľudí. Trieda II.B/SVP na hodine metódy sociálnej práce vypĺňala tajničku a hľadala symboly súvisiace s migrantmi. Žiaci II.B/UMŠ sa oboznámili s témou prostredníctvom pútavých videí o živote utečencov. Emigranti – hrozba, hostilita, priživovanie alebo núdza, strach o vlastný život, túžba po lepšej budúcnosti? O druhej možnosti sa na hodine psychológie presvedčili žiaci III.B/SVP. Ku obrázkom utečencov si vybraní žiaci vymýšľali ich životné príbehy, a potom následne ďalšia skupinka (súdny tribunál) rozhodovala o ich osude – odsúhlasenie/zamietnutie azylu. Na základe tejto aktivity sa žiaci ešte viac utvrdili v pozitívnych postojoch voči emigrantom. Na hodine špeciálnej pedagogiky žiaci vytvárali plagát k tejto téme a na hodine sociálnej pedagogiky si zahrali hru Hádaj kto som, kde hádali akú národnosť v hre predstavujú a pokúsili sa priradiť aj pozdrav prislúchajúci danému národu migrantov. Žiaci IV.B/SVP spoločnými silami vyjadrili v plagáte svoj postoj k tejto problematike na hodine metódy sociálnej práce. V závere týždňa sa žiaci na triednických hodinách bližšie pozreli na kultúru a tradície jednotlivých národností, ktoré sú najčastejšími migrantmi na území Slovenska. Ku každej národnosti spísali zaujímavosti, z jednotlivých tried nakoniec vznikol veľký spoločný plagát k svetovému dňu migrantov a utečencov.

          • S našimi maturantami sa obzeráme späť a spomíname na ich stužkovú slávnosť

          •  

            Navždy sa zachová v pamäti stužková.“ (Boris Filan)

            ​​​​Aj keď sme už vstúpili do nového kalendárneho roka, v retrospektíve spomíname na radostné jesenné chvíle v uplynulom roku.

            Dňa 14. októbra 2023 sa uskutočnila stužková slávnosť IV.A v Spoločenskom pavilóne. Večer sa niesol v znamení chutného jedla, tanca, dobrej hudby a nezabudnuteľnej atmosféry. Program večera bol dotvorený folklórnym vystúpením, spevom, divadielkom i premietaním únosu triednej knihy. Takto vyzeral nezabudnuteľný spoločný večer IV.A. 

            Deň 21. október 2023 bol pre triedu IV.B dňom oslavy mladosti, vyslovených prianí, odovzdávania maturitných stužiek, chutného jedla, slávnostných šiat, hrdých i dojatých rodičovských pohľadov, ale hlavne usmiatych maturantov. V Spoločenskom pavilóne bola v ten večer naozaj skvelá zábava.  

            A takto vnímali tento sviatočný deň šťastní štvrtáci: 

            Ako by ste sa Vy pozerali na každého z nás, 

            keď sa z malého dieťaťa stáva dospelý človek. 

            Cítili sme sa ľúbení, chcení a hlavne prijatí. 

            Nikto z nás by to nečakal, že spoločnými silami 

            dokážeme zdolať množstvo prekážok. 

            No opak sa stal pravdou a my tu už stojíme ako veľkí štvrtáci. 

            Ďakujeme ! 

      • Kontakty

        • Stredná odborná škola pedagogická sv. Cyrila a Metoda
        • +421 055/4663900 - sekretariát
        • Južná trieda 48 040 01 Košice Slovakia
        • riaditeľ ThLic. Marek Jeník 0911 711 347 riaditel@kspgs.sk
        • zástupca praktické vyučovanie Mgr. Klára Zorvanová 0911 711 294 zorvan.kspgs@gmail.com
        • zástupca teoretické vyučovanie Mgr. Mária Majzeľová 0904 738 440 zastupca@kspgs.sk
        • duchovný správca Mgr.Martin Mati 055 466 39 00 martin.mati@kspgs.sk
        • ekonómka Ing. Zuzana Fabiánová 0904 738 228 ekonom@kspgs.sk
        • hospodárka Bc. Eva Pavelová 0904 738 227 eva.pavelova@kspgs.sk
        • kontaktný policajt ppráp. Mgr. Jana Runčáková jana.runcakova@minv.sk
      • Prihlásenie