• Svätá liturgia pred veľkonočnými sviatkami

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svätá liturgia pred veľkonočnými sviatkami.

            „Judáš Iškariotský – odišiel k veľkňazom a vyzvedal sa: „Čo mi dáte a ja vám ho vydám?“ Oni mu určili tridsať strieborných.“ /Mt 26, 14b - 15/ Aj tieto slová zazneli počas sv. liturgie, ktorú sme slávili v školskej kaplnke pred odchodom na Veľkonočné sviatky. Tí, ktorí to nestihli vo svojich domovských farnostiach, mali možnosť počas sv. liturgie prijať sviatosť zmierenia. Atmosféru umocnili aj nádherné piesne v podaní školského zboru. Prajeme pokojné dni prázdnin a radostné sviatky Veľkej noci!

          • Prednáška - Ozbrojené sily Slovenskej republiky

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Prednáška - Ozbrojené sily Slovenskej republiky.

            Ozbrojené sily Slovenskej republiky zabezpečujú nielen obranu Slovenskej republiky a bezpečnosť štátu, ale podieľajú sa okrem iného aj na zachovaní verejného poriadku a bezpečnosti štátu. Čo ponúkajú, aká je ich štruktúra a poslanie sa dozvedeli naši maturanti 26.3.2024 na prednáške, ktorú si pre nich pripravili št. nrtm. Jaroslav Pinkoš a nrtm. Mikuláš Jacko. Sprostredkované im boli taktiež skutočnosti o štátnej službe profesionálneho vojaka, dobrovoľnej vojenskej príprave a vojakovi v aktívnej zálohe.

          • Matematická súťaž Klokan

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Matematická súťaž Klokan.

            Aj v tomto roku sa naša škola zapojila do matematickej súťaže Klokan. V utorok 26.3.2024 si vybrané žiačky našej školy potrápili hlavičky množstvami logických úloh. Veríme, že sa nimi úspešne prehrýzli. Dychtivo očakávame skvelé výsledky.

          • Celoštátna prehliadka záujmovej umeleckej činnosti cirkevných škôl v Odrách

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Celoštátna prehliadka záujmovej umeleckej činnosti v Odrách.

            V dňoch 20.3. – 22.3.2024 sa konal 30. ročník Celoštátnej prehliadky záujmovej umeleckej činnosti cirkevných škôl v Odrách v Českej republike. Reprezentovali nás Júlia Vageľová (III.A) v hudobnej a dramatickej kategórii a Sára Pavurová (I.A), Terézia Ružičková (I.B) v hudobnej kategórii. Porotcovia veľmi ocenili a zvlášť vyzdvihli recitačný aj spevácky prejav Júlie Vageľovej a vďaka pozitívnemu hodnoteniu vystúpila aj na slávnostnom Galavečeri s piesňou Spivam sobi spivam a s básňou Nenávisť od W. Szymborskej.

          • Svetový deň vody

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň vody.

            Každý rok si 22. marca pripomíname Svetový deň vody. Pri tejto príležitosti čakali žiakov počas uplynulého týždňa rôzne aktivity, ktoré si pre nich pripravili vyučujúci.

            Na hodinách metodiky výtvarnej výchovy realizovali žiačky IV.A hravé aktivity s vodou vhodné ako námety pre prácu s deťmi. Využívali tekuté vlastnosti vody na vytvorenie zaujímavých výtvarných kompozícií. Maľovali pipetkami, z ktorých na papier púšťali vodu a vyskúšali si aj maľovanie pomocou krepového papiera a rozprašovača s vodou. Žiačky III.B si vyskúšali maľovanie vodou na chodník. Uvedomili si náročnosť takejto práce s vodou, keďže im kresba rýchlo mizla a zároveň sa zamýšľali nad míňaním, znečisťovaním zdrojov vody vo svete.

            Inšpiratívne aktivity pod vedením vyučujúcej K. Zorvanovej zamerané na prácu s textom realizovali žiačky 3.ročníka na predmete metodika literárnej a jazykovej výchovy – maľované čítanie, osemsmerovky, tajničky – ale aj rytmicko-pohybovú hru na pieseň Prší, prší, len sa leje... Všetky formy práce im môžu napomáhať k realizovaní aktivít s deťmi v materskej škole, alebo školskom klube detí počas praxe.

            Improvizovaným pohybom a hrou na telo sa žiaci druhého ročníka na hodine tvorivej dramatiky pokúsili stvárniť kolobeh vody v prírode - od kvapôčky/kvapôčok vody sa spojili do malého potôčika a vytvorili veľkú rieku, ktorá sa vliala do jazera. Následne slniečko zohrialo jazierko, kvapôčky z jazierka vystúpili na oblohu do obláčika, z ktorého začalo pršať, pridal sa blesk a hrom a búrka. Na oblohu vyšlo slniečko a vyčarovalo dúhu. Nádherne zvládli aj zmrazenú pantomímu, pri ktorej dvojice predvádzali svoj nápad, zadané slovo zmrazilo akciu a ostatní dešifrovali situáciu, ktorú hráči predvádzali.

            „Leje lejak lejavý, na strechy aj na hlavy. Leje lejak lejačisko, na škôlku i na ihrisko…" Slová Kristy Bendovej sa snažili žiaci II.B triedy pretaviť na hodinách metodiky výtvarnej výchovy a metodiky edukačných činností do výtvarných aktivít vhodných do materskej školy a sociálnych zariadení. Znázorniť príbeh vody, či rozfúknuť atramentovú škvrnu nebolo príliš ľahké. O to viac sa tešili zo svojich artefaktov.

            Na hodine metodiky literárnej a jazykovej výchovy žiačky II.A v súvislosti so svetovým dňom vody realizovali aktivity využiteľné pre činnosť v MŠ a ŠKD. Aktivity boli zamerané na rozvoj čitateľskej gramotnosti, grafomotoriky a sluchového vnímania. Na hodine metodiky telesnej výchovy si žiaci II.B zahrali prostredníctvom mobilných telefónov online kvíz s otázkami o vode. Niektoré boli jednoduché, iné náročnejšie. Po kvíze sa dozvedeli správne odpovede a aj niekoľko doplňujúcich informácií.

          • Činohra Chrobák v hlave

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Činohra Chrobák v hlave.

            Hercom Národného divadla v Košiciach sa dňa 22.3.2024 podarilo žiakom 1. ročníka nasadiť svojimi presvedčivými výkonmi chrobáka do hlavy. Táto známa divadelná klasika, typický francúzsky vaudeville, v ktorej postavy cez jedny dvere vychádzajú, aby sa vzápätí cez druhé vrátili ako niekto celkom iný, plná vtipných nedorozumení, zápletiek a rozuzlení, nenechala snáď ani jedného diváka bez úsmevu. Vrátane nás.

          • Svetový deň Downovho syndrómu

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň Downovho syndrómu.

            Pri príležitosti Svetového dňa Downovho syndrómu, ktorý si pripomíname 21.marca sa aj naši žiaci zapojili do ponožkovej výzvy, prostredníctvom ktorej preukázali podporu a sympatie ľudom s Downovým syndrómom. Inakosť, farebnosť, hravosť týchto detí sa premenila do farebných ponožiek, ktoré zdobili naše nohy. Žiačky tretieho ročníka sa v prezentácii dozvedeli o príčinách vzniku Downovho syndrómu a v závere vyrobili plagát na túto tému.

          • Opera Čarovná flauta

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Opera Čarovná flauta.

            Žiaci tretieho ročníka sa dňa 21.3.2024 zúčastnili divadelného predstavenia v Národnom divadle Košice. Opera Čarovná flauta, ktorú skomponoval Wolfgang Amadeus Mozart, bola pre všetkých veľkým umeleckým zážitkom. V opere sa objavili obyčajní ľudia i rozprávkové a mysteriózne postavy, striedali sa spievané a hovorené pasáže. Dej bol založený na súboji medzi dobrom a zlom, prekonávaní prekážok na ceste za šťastím, prežívaní radostných a smutných momentov. Nádherné prostredie historickej budovy divadla ešte viac umocňovalo celkovú atmosféru, o ktorú sa postarali vynikajúce herecké a spevácke výkony všetkých účinkujúcich.

          • Zbierka Hodina deťom

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zbierka Hodina deťom .

            Aj tento rok sme 21.3. 2024 vyrazili do ulíc so žltými krabičkami a zapojili sa tak do verejnej zbierky Hodina deťom a podporili celoslovenský zbierkový deň. Každý príspevok sme odmenili odznakom Huga i malou sladkosťou.

          • Košické balady v Litparku

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Košické balady v Litparku.

            Dňa 18.3.2024 sa žiaci II. A a II. B zúčastnili v Litparku výstavy a besedy: Košické balady, venovanej košickému básnikovi, pedagógovi a filantropovi Oliverovi Ráczovi, ktorý počas vojny zachránil niekoľkých Židov a získal ocenenie Spravodlivý medzi národmi. Besedou nás sprevádzala jeho vnučka, košická výtvarníčka a ilustrátorka Noemi Rácz. Pani Rácz, okrem veľmi pútavého rozprávania, pripomenula aktuálnosť témy i do dnešných dní a predstavila inovatívne nápady z učiteľskej praxe ako i komiks Dozvedela som sa, že žiješ, ktorý spracúva život Olivera Rácza st.

          • Návšteva mesta Martin

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva mesta Martin.

            Mesto Martin poznáme z minulosti predovšetkým ako hlavné centrum národného a kultúrneho života na Slovensku. V súčasnosti v ňom sídlia viaceré celoslovenské kultúrne ustanovizne, napr. Slovenská národná knižnica alebo Matica slovenská. Naši maturanti dňa 14.3.2024 v rámci návštevy tohto mesta neobišli ani Národný cintorín, ktorý je miestom posledného odpočinku viacerých významných osobností slovenských dejín a literatúry, napr. Karola Kuzmányho, Jozefa Cígera Hronského, Martina Kukučína či Jána Smreka. Žiaci sa zúčastnili tiež exkurzie v Literárnom múzeu. V rámci prednášky sa vrátili až k počiatkom našej literatúry a postupne putovali jednotlivými literárnymi obdobiami prostredníctvom bohatej expozície múzea. Veríme, že návšteva tohto mesta bola pre nich príjemne stráveným časom.

          • UNITED NEIGHBOURS OF LONDON – činoherná anglická divadelná inscenácia

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album UNITED NEIGHBOURS OF LONDON – činoherná anglická divadelná inscenácia.

            Sedem poschodí, sedem nájomníkov, sedem osudov, anglický prejav s atraktívnymi dialektmi, variabilná scéna, dynamická hudobná koláž a expresívne herectvo, to všetko priniesol nový titul Divadelného centra, na ktorom sa 13.3.2024 zúčastnili naši žiaci. „Tajomný list, ktorý dostanú obyvatelia bytovky, zamieša osudy všetkých nájomníkov a ukáže, aké dôležité je si pomáhať. Príbeh upriamuje pozornosť diváka na dobré vzťahy so svojimi najbližšími. Ako napovedá názov, nepôjde v prvom pláne o rodinné vzťahy, ale o vzťahy s tými, ktorých máme okolo seba, pod sebou, nad sebou, alebo len cez chodbu. Rodinu a susedov si v živote nevyberieme, preto je dobrý sused nad zlato. Doba, ktorú žijeme, je extrémne sociálna v digitálnom zmysle, ale chýba jej fyzický kontakt, dotyk, skutočná realita. Viac pozornosti sa dostáva displejom ako ľuďom okolo nás. Kto mi však pomôže, keď pôjde do tuhého? Zvládnem to sám?“ Ďakujeme skúseným hercom, ktorým sa podarilo publikum zaujať a priblížiť cudzí jazyk v zážitkovej podobe.

          • Exkurzia v Dóme sv. Alžbety

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia v Dóme sv. Alžbety.

            Jednou z hlavných dominánt Košíc je nepochybne Dóm sv. Alžbety. Košičania sú na neho právom hrdí, cirkev sa ním rada pýši ako prejavom vzťahu človeka k Bohu, čo je aj skutočne pravda. Málokoho však napadne, že v stenách tohto architektonického skvostu sú vryté a časom overené príbehy desiatok až stovák tých, ktorí ho tvrdou prácou po desaťročia budovali. O tom a mnohom inom prvákom našej školy v utorok 12. 3. 2024 veľmi zaujímavo porozprával počas exkurzie Mgr. Milan Kolcun.

          • Múzeum obetí komunizmu

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Múzeum obetí komunizmu.

            Na Slovensku nie je takmer ani jedna dedina či mesto, v ktorých by sa nenašli obete komunizmu. I o túto informáciu, spolu s prezretím si dôkazových videí a máp, sme bohatší po navštívení Múzea obetí komunizmu na Moyzesovej ulici dňa 12.3.2024. V tomto modernom interaktívnom priestore nás čakali nie len fakty, čísla a štatistiky o prenasledovaní, väznení, mučení a umieraní, ale predovšetkým silné osobné príbehy o sile, odvahe, viere a vytrvalosti neopustiť pravdu. Príbehy politických väzňov, prenasledovaných kňazov, obetí násilnej kolektivizácie, uväznených v pracovných táboroch i obyčajných ľudí zabitých pri prechode hraníc, v nás budú ešte dlho rezonovať a pripomínať nám, akú obeť museli oni priniesť, aby sme my mohli byť slobodní.

          • Návšteva pamätnej izby Sándora Máraia

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva pamätnej izby Sándora Máraia.

            Dňa 12. 3. 2024 sa žiaci tretích ročníkov našej školy zúčastnili výstavy venovanej významnému maďarskému spisovateľovi, humanistovi a filozofovi pochádzajúcemu z Košíc – Sándorovi Máraiovi. Navštívili jeho pamätnú izbu, ktorá sa nachádza na Mäsiarskej ulici v Košiciach. V pamätnej izbe, v ktorej Sándor Márai prežil svoje detstvo a neskôr aj tvoril, mohli vidieť napríklad ukážku osobných predmetov vrátane rukopisov s originálnymi podpismi, bohatú knižnicu Máraiovej tvorby s početnými prekladmi do veľkého množstva jazykov, jeho glóbus, fotografie zachytávajúce rôzne úseky jeho života a obrazy. Žiaci sa tiež dopočuli o mnohých životných míľnikoch tohto, dnes už celosvetovo známeho spisovateľa. V priestoroch je vystavená aj expozícia fotiek, na ktorých okrem života Sándora Máraiho žiaci mali možnosť nahliadnuť aj do života jeho manželky Loly a jeho brata, filmového režiséra, Gézu Radványiho.

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola pedagogická sv. Cyrila a Metoda
      • +421 055/4663900 - sekretariát
      • Južná trieda 48 040 01 Košice Slovakia
      • riaditeľ ThLic. Marek Jeník 0911 711 347 riaditel@kspgs.sk
      • zástupca praktické vyučovanie Mgr. Klára Zorvanová 0911 711 294 zorvan.kspgs@gmail.com
      • zástupca teoretické vyučovanie Mgr. Mária Majzeľová 0904 738 440 zastupca@kspgs.sk
      • duchovný správca Mgr.Martin Mati 055 466 39 00 martin.mati@kspgs.sk
      • ekonómka Ing. Zuzana Fabiánová 0904 738 228 ekonom@kspgs.sk
      • hospodárka Bc. Eva Pavelová 0904 738 227 eva.pavelova@kspgs.sk
      • kontaktný policajt ppráp. Mgr. Jana Runčáková jana.runcakova@minv.sk
    • Prihlásenie