• Výtvarná súťaž "Komenský a my"

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Výtvarná súťaž "Komenský a my".

            Žiaci štvrtého ročníka sa zúčastnili 20. ročníka česko - slovenskej literárno- výtvarnej súťaže Komenský a my. Témou súťaže bolo - Vidím na zemi akési mesto, na pohľad pekné, skvelé a široké. Mesto ako priestor pre život. Ocenená žiačka zo IV.A triedy Flávia Dolná (na fotografii vpravo) získala krásne 3. miesto v kategórii stredné školy. Srdečne blahoželáme!

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hviezdoslavov Kubín.

            Srdečne blahoželáme víťazkám školského kola Hviezdoslavovho Kubína. Tento rok v čase konania krajského kola súťaže reprezentovali našu školu na Medzinárodnej prehliadke umeleckej činnosti katolíckych škôl v Odrách, teda sa vyššieho kola súťaže nezúčastnili.

          • Letný kurz

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Letný kurz .

            O tom, že tie najkrajšie veci máme doslova pod nosom sa mohli presvedčiť všetci účastníci „Letného kurzu“, žiaci druhého ročníka. Tento rok sa kurz uskutočnil 12.-14.júna 2023 v nádhernom prostredí Slovenského raja. Strechu nad hlavou a niečo pod zub poskytol hotel Priehrada v Dedinkách. O program sa postarali učitelia. V deň príchodu, popoludní účastníci absolvovali krátku zahrievaciu túru na Stratenskú pílu. Večer čas plynul pri aktivitách, rozhovoroch a hrách. Na druhý deň kurzu bola naplánovaná túra do Zejmarskej rokliny, ktorá ústi na známe turistické centrum na plošine Geravy. Túru sme absolvovali kvôli bezpečnosti v dvoch skupinách. Prvé išli na túru dievčatá z II.A. S väčším alebo menším strachom zdolávali nástrahy rokliny. Nakoniec všetky šťastlivo dorazili na Geravy. Cesta dole už bola brnkačka. Zatiaľ čo boli dievčatá z II.A na túre, žiaci II.B sa podelili na menšie skupiny po 6 žiakov, v ktorých museli spĺňať vopred pripravené úlohy na čas. Počas tejto aktivity sa učili pracovať so zašifrovanými textami, kde po vylúštení získavali odkazy na ďalšie stanovištia. Po prejdení všetkých stanovíšť a dešifrovaní všetkých odkazov získali text myšlienky. Po výbornom obede a oddychu to bolo naopak. Žiaci II.B išli na túru a dievčatá z II.A pracovali v skupinkách na dešifrovaní textu inej myšlienky, samozrejme tak isto na čas. Po večeri sme zhodnotili túru a vyhodnotili súťaž skupín. Pri spoločných aktivitách sme čakali do úplného zotmenia, kedy sa malá skupinka odvážlivcov vybrala na nočnú prechádzku za svetiel bateriek. Keď sme došli na vrchol neďalekej zjazdovky, zhasli sme baterky a zapozerali sme sa na nádhernú nočnú oblohu, akú málokedy môžeme pozorovať bez vplyvu elektromagnetického smogu. Domov sme sa rozchádzali s dobrým pocitom, že sme prekonali svoje hranice, získali množstvo nových zážitkov a spoznali nádherný kút našej krajiny.

          • Juniáles 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Juniáles 2023.

            Už druhý rok sme sa v piatok 8.6.2023 až do skorého sobotňajšieho rána zabávali na školskom Juniálese, na ktorom nesmelo chýbať chutné jedlo, skvelá hudba a bohatá tombola! Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na organizácii tohto skvelého večera.

          • Exkurzia v Ústave na výkon väzby

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia v Ústave na výkon väzby .

            Navštíviť „basu, či väznicu“ nie je bežný zážitok. Potvrdiť to môžu žiaci II.B a III.B triedy odboru sociálno-výchovný pracovník a ich triedne učiteľky, ktorí dnes absolvovali exkurziu v Ústave na výkon väzby a v Ústave na výkon trestu odňatia slobody na Floriánskej ul. v Košiciach. Žiaci si obohatili svoje vedomosti z problematiky penitenciárnej starostlivosti o ľudí vo výkone väzby a vo výkone trestu odňatia slobody. Takáto návšteva nám pomôže v praxi si predstaviť, ako to celé vlastne funguje. Od zadelenia do jednotlivých oddelení, až po riešenie osobitých prípadov. Exkurzia bola silná nielen na informácie, ale aj emócie.

          • Centrum voľného času Domino

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Centrum voľného času Domino.

            Žiačky II.B/UMŠ sa dňa 8.6.2023 zúčastnili exkurzie do Centra voľného času Domino, hlavne planetária, kde sa dozvedeli zaujímavosti o vesmíre, nočnej oblohe, súhvezdiach, planétach a rozdieloch na oblohe v jednotlivých ročných obdobiach. Informácie boli veľmi zaujímavé, obohacujúce a v prípade potreby využiteľné pri práci s deťmi.

          • Bezbariérové centrum TUKE

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Bezbariérové centrum TUKE.

            Žiačky II.A navštívili dňa 8.6.2023 Bezbariérové centrum Technickej univerzity v Košiciach, ktoré pomáha študentom so špecifickými potrebami ľahšie zvládať štúdium vytváraním vhodného akademického prostredia bez znižovania podmienok na ich štúdium. Centrum má k dispozícii špeciálne technologické vybavenie pre zrakovo, sluchovo i telesne postihnutých študentov. Žiačky si vypočuli pútavé rozprávanie o samotnom centre, jeho absolventoch a možnostiach, ktoré ponúka. Zároveň si mohli vyskúšať špeciálne technológie, ktoré týmto vysokoškolákom pomáhajú k úspešnému ukončeniu štúdia.

          • Centrum pre deti a rodiny - Hurbanova

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Centrum pre deti a rodiny - Hurbanova.

            Žiaci prvého ročníka odboru SVP sa dňa 8.6.2023 zúčastnili exkurzie v Centre pre deti a rodiny - Hurbanova, ktoré zabezpečuje nepretržitú odbornú a ošetrovateľskú starostlivosť, ako aj výchovné činnosti pre deti a mladých dospelých. Počas exkurzie sa žiaci dozvedeli množstvo informácii o chode tohto zariadenia, mali možnosť navštíviť jednotlivé oddelenia a vidieť, čo obnáša práca sociálneho pracovníka, fyzioterapeuta, ošetrovateľa či ostatných zamestnancov tohto centra.

          • Prednáška o ikonách

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Prednáška o ikonách.

            Forma výtvarného umenia spojená s vyobrazením nebeskej reality je to, čo pokladáme ako kresťania za nevyčísliteľnú hodnotu. Roland Nosov, kaplán gréckokatolíckej farnosti Košice - Terasa, sa dlhé roky venuje ikonopisectvu. O tom, čo je ikona, ako sa píše, čo charakterizuje a vyobrazuje, si pripravil prednášku pre 1. ročník odboru UMŠ.

          • Family Day

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Family Day.

            Dňa 28.5.2023 sa uskutočnila celomestská akcia zameraná na rodinu, jej oslavu. Na príprave a realizácii Dňa rodiny v Košiciach sa tak ako minulý rok podieľala aj naša Stredná odborná škola pedagogická sv. Cyrila a Metoda. Súčasťou bola aj aktívna účasť našich žiačok 3. ročníka (odborov učiteľstvo pre materské školy a sociálno - výchovný pracovník) na aktivitách s deťmi, napr. Montessori aktivity pre deti, maľovanie na tvár, kreslenie a hry s deťmi predškolského veku. Tieto činnosti sa uskutočňovali a a realizovali na stanovišti "Chrobáčikovo - balónikovo". Žiačky mohli svoje teoretické vedomosti a skúsenosti z odbornej praxe aplikovať pri aktivitách s neznámymi deťmi a ich rodičmi. Cieľom týchto aktivít bolo inšpirovať rodičov a deti, prebudiť v nich fantáziu a kreativitu a vytvoriť vzájomné spoločenstvo budovania medziľudských vzťahov.

          • Odpustová slávnosť a rozlúčka s maturantmi

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Odpustová slávnosť a rozlúčka s maturantmi.

            19. máj 2023 bol pre našu školu naozaj výnimočným a sviatočným dňom. Slávili sme školskú odpustovú slávnosť a zároveň sme sa rozlúčili so štvrtákmi, ktorí opúšťajú brány školy. Pri tejto príležitosti sme na škole privítali preosvieteného vladyku Cyrila Vasiľa, ktorý slúžil slávnostnú liturgiu. Počas liturgie sa prihovoril štvrtákom i ostatným žiakom a pedagógom školy a po jej skončení požehnal maturitné tablá a odovzdal knižné odmeny maturantom, ktorí počas štúdia dosiahli výborné výsledky. So štvrtákmi sa v mene všetkých žiakov školy rozlúčili tretiaci, ktorí zároveň prevzali žezlo najstarších žiakov na škole. Našim štvrtákom želáme veľa úspechov pri maturitnej skúške a prajeme im aj silu a odvahu robiť dobré a odvážne rozhodnutia na ich ďalšej životnej ceste.

            Foto:Marián Horňák

          • Ukončenie priebežnej odbornej pedagogickej praxe

          • V tomto týždni žiaci III.ročníka ukončili priebežnú odbornú pedagogickú prax. Jednou zo škôl, kde žiaci prax vykonávali, bola aj Materská škola pri Základnej škole Želiarska 4 v Košiciach. Ako to vyzeralo pri rozlúčke našich žiačok s deťmi i kolektívom materskej školy, si môžete pozrieť priamo prostredníctvom fotografií na ich stránke. Za umožnenie realizácie praxe tejto škole a všetkým zainteresovaným ďakujeme.

          • Beseda na hodine špeciálnej pedagogiky

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Beseda na hodine špeciálnej pedagogiky.

            Dňa 12.5.2023 sa v maturitnom ročníku uskutočnila beseda s absolventom „Školy Novej reči pre zajakavé osoby a blokmi reči“. Prednášajúci s osobnými praktickými skúsenosťami pútavo rozprával o procese a následkoch zajakavosti u človeka. Veríme, že budú prínosom k nadchádzajúcim maturitným skúškam.

          • Návšteva Kina Úsmev

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva Kina Úsmev.

            Vo štvrtok 11.5.2023 žiaci prvého, druhého a tretieho ročníka na pár hodín vymenili školské stoličky za pohodlné kreslá v kinosále. Zúčastnili sa premietania filmu v Kine Úsmev a aj napriek tomu, že film bol trochu dlhší, našim žiakom sa páčil. Svedčil o tom aj potlesk, ktorým v závere ocenili príbeh i herecké výkony.

          • Mladý digitálny Európan 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mladý digitálny Európan 2023.

            10. mája 2023 sa šestica žiakov našej školy zúčastnila online školského kola vedomostnej súťaže o Európskej únii pod názvom „Mladý digitálny Európan 2023“, ktorú organizoval NIVaM. Žiaci mali možnosť overiť si svoje všeobecné vedomosti o histórii a súčasnosti Európskej únie a o zaujímavostiach v jednotlivých krajinách EÚ.

          • Juniáles

          • Budúci týždeň spúšťame predaj lístkov na školský Juniáles. Počet lístkov je limitovaný, preto si nezabudnite prísť po ten svoj čím skôr. Lístok si zakúpite u p. uč. Šubjákovej, podmienkou je podpísaný informovaný súhlas rodiča/zákonného zástupcu.

          • Východoslovenská galéria

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Východoslovenská galéria.

            Žiačky II.A a II.B triedy odboru UMŠ dnes navštívili Východoslovenskú galériu v Košiciach. Zahrali sa na detektívov a úspešne vyriešili všetky úlohy súvisiace s výstavným projektom o života a diele košického výtvarníka Elemíra Halász-Hradila. Zážitkovou formou učenia si vyskúšali lom svetla, farebné spektrum a skúmali svetelné efekty, ktoré boli charakteristické pre tvorbu Elemíra Halász-Hradila.

          • Knižnica pre mládež

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Knižnica pre mládež.

            Dnešný májový deň sme si spríjemnili návštevou Knižnice pre mládež Košice - Západ. Študentky z 3. ročníka odboru UMŠ mali možnosť dozvedieť sa niečo viac o literatúre pre deti a mládež - konkrétne o autoroch a ich dielach. Formou prezentácie, spoločného čítania a workshopu skúmali svoje doterajšie vedomosti a osvojili si aj nové poznatky. Tímu knižnice ďakujeme za príjemnú a záživnú chvíľu.

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola pedagogická sv. Cyrila a Metoda
      • +421 055/4663900 - sekretariát
      • Južná trieda 48 040 01 Košice Slovakia
      • riaditeľ ThLic. Marek Jeník 0911 711 347 riaditel@kspgs.sk
      • zástupca praktické vyučovanie Mgr. Klára Zorvanová 0911 711 294 zorvan.kspgs@gmail.com
      • zástupca teoretické vyučovanie Mgr. Mária Majzeľová 0904 738 440 zastupca@kspgs.sk
      • duchovný správca Mgr.Martin Mati 055 466 39 00 martin.mati@kspgs.sk
      • ekonómka Ing. Zuzana Fabiánová 0904 738 228 ekonom@kspgs.sk
      • hospodárka Bc. Eva Pavelová 0904 738 227 eva.pavelova@kspgs.sk
      • kontaktný policajt ppráp. Mgr. Jana Runčáková jana.runcakova@minv.sk
    • Prihlásenie