• Opera Čarovná flauta

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Opera Čarovná flauta.

            Žiaci tretieho ročníka sa dňa 21.3.2024 zúčastnili divadelného predstavenia v Národnom divadle Košice. Opera Čarovná flauta, ktorú skomponoval Wolfgang Amadeus Mozart, bola pre všetkých veľkým umeleckým zážitkom. V opere sa objavili obyčajní ľudia i rozprávkové a mysteriózne postavy, striedali sa spievané a hovorené pasáže. Dej bol založený na súboji medzi dobrom a zlom, prekonávaní prekážok na ceste za šťastím, prežívaní radostných a smutných momentov. Nádherné prostredie historickej budovy divadla ešte viac umocňovalo celkovú atmosféru, o ktorú sa postarali vynikajúce herecké a spevácke výkony všetkých účinkujúcich.

          • Zbierka Hodina deťom

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zbierka Hodina deťom .

            Aj tento rok sme 21.3. 2024 vyrazili do ulíc so žltými krabičkami a zapojili sa tak do verejnej zbierky Hodina deťom a podporili celoslovenský zbierkový deň. Každý príspevok sme odmenili odznakom Huga i malou sladkosťou.

          • Košické balady v Litparku

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Košické balady v Litparku.

            Dňa 18.3.2024 sa žiaci II. A a II. B zúčastnili v Litparku výstavy a besedy: Košické balady, venovanej košickému básnikovi, pedagógovi a filantropovi Oliverovi Ráczovi, ktorý počas vojny zachránil niekoľkých Židov a získal ocenenie Spravodlivý medzi národmi. Besedou nás sprevádzala jeho vnučka, košická výtvarníčka a ilustrátorka Noemi Rácz. Pani Rácz, okrem veľmi pútavého rozprávania, pripomenula aktuálnosť témy i do dnešných dní a predstavila inovatívne nápady z učiteľskej praxe ako i komiks Dozvedela som sa, že žiješ, ktorý spracúva život Olivera Rácza st.

          • Návšteva mesta Martin

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva mesta Martin.

            Mesto Martin poznáme z minulosti predovšetkým ako hlavné centrum národného a kultúrneho života na Slovensku. V súčasnosti v ňom sídlia viaceré celoslovenské kultúrne ustanovizne, napr. Slovenská národná knižnica alebo Matica slovenská. Naši maturanti dňa 14.3.2024 v rámci návštevy tohto mesta neobišli ani Národný cintorín, ktorý je miestom posledného odpočinku viacerých významných osobností slovenských dejín a literatúry, napr. Karola Kuzmányho, Jozefa Cígera Hronského, Martina Kukučína či Jána Smreka. Žiaci sa zúčastnili tiež exkurzie v Literárnom múzeu. V rámci prednášky sa vrátili až k počiatkom našej literatúry a postupne putovali jednotlivými literárnymi obdobiami prostredníctvom bohatej expozície múzea. Veríme, že návšteva tohto mesta bola pre nich príjemne stráveným časom.

          • UNITED NEIGHBOURS OF LONDON – činoherná anglická divadelná inscenácia

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album UNITED NEIGHBOURS OF LONDON – činoherná anglická divadelná inscenácia.

            Sedem poschodí, sedem nájomníkov, sedem osudov, anglický prejav s atraktívnymi dialektmi, variabilná scéna, dynamická hudobná koláž a expresívne herectvo, to všetko priniesol nový titul Divadelného centra, na ktorom sa 13.3.2024 zúčastnili naši žiaci. „Tajomný list, ktorý dostanú obyvatelia bytovky, zamieša osudy všetkých nájomníkov a ukáže, aké dôležité je si pomáhať. Príbeh upriamuje pozornosť diváka na dobré vzťahy so svojimi najbližšími. Ako napovedá názov, nepôjde v prvom pláne o rodinné vzťahy, ale o vzťahy s tými, ktorých máme okolo seba, pod sebou, nad sebou, alebo len cez chodbu. Rodinu a susedov si v živote nevyberieme, preto je dobrý sused nad zlato. Doba, ktorú žijeme, je extrémne sociálna v digitálnom zmysle, ale chýba jej fyzický kontakt, dotyk, skutočná realita. Viac pozornosti sa dostáva displejom ako ľuďom okolo nás. Kto mi však pomôže, keď pôjde do tuhého? Zvládnem to sám?“ Ďakujeme skúseným hercom, ktorým sa podarilo publikum zaujať a priblížiť cudzí jazyk v zážitkovej podobe.

          • Exkurzia v Dóme sv. Alžbety

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia v Dóme sv. Alžbety.

            Jednou z hlavných dominánt Košíc je nepochybne Dóm sv. Alžbety. Košičania sú na neho právom hrdí, cirkev sa ním rada pýši ako prejavom vzťahu človeka k Bohu, čo je aj skutočne pravda. Málokoho však napadne, že v stenách tohto architektonického skvostu sú vryté a časom overené príbehy desiatok až stovák tých, ktorí ho tvrdou prácou po desaťročia budovali. O tom a mnohom inom prvákom našej školy v utorok 12. 3. 2024 veľmi zaujímavo porozprával počas exkurzie Mgr. Milan Kolcun.

          • Múzeum obetí komunizmu

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Múzeum obetí komunizmu.

            Na Slovensku nie je takmer ani jedna dedina či mesto, v ktorých by sa nenašli obete komunizmu. I o túto informáciu, spolu s prezretím si dôkazových videí a máp, sme bohatší po navštívení Múzea obetí komunizmu na Moyzesovej ulici dňa 12.3.2024. V tomto modernom interaktívnom priestore nás čakali nie len fakty, čísla a štatistiky o prenasledovaní, väznení, mučení a umieraní, ale predovšetkým silné osobné príbehy o sile, odvahe, viere a vytrvalosti neopustiť pravdu. Príbehy politických väzňov, prenasledovaných kňazov, obetí násilnej kolektivizácie, uväznených v pracovných táboroch i obyčajných ľudí zabitých pri prechode hraníc, v nás budú ešte dlho rezonovať a pripomínať nám, akú obeť museli oni priniesť, aby sme my mohli byť slobodní.

          • Návšteva pamätnej izby Sándora Máraia

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva pamätnej izby Sándora Máraia.

            Dňa 12. 3. 2024 sa žiaci tretích ročníkov našej školy zúčastnili výstavy venovanej významnému maďarskému spisovateľovi, humanistovi a filozofovi pochádzajúcemu z Košíc – Sándorovi Máraiovi. Navštívili jeho pamätnú izbu, ktorá sa nachádza na Mäsiarskej ulici v Košiciach. V pamätnej izbe, v ktorej Sándor Márai prežil svoje detstvo a neskôr aj tvoril, mohli vidieť napríklad ukážku osobných predmetov vrátane rukopisov s originálnymi podpismi, bohatú knižnicu Máraiovej tvorby s početnými prekladmi do veľkého množstva jazykov, jeho glóbus, fotografie zachytávajúce rôzne úseky jeho života a obrazy. Žiaci sa tiež dopočuli o mnohých životných míľnikoch tohto, dnes už celosvetovo známeho spisovateľa. V priestoroch je vystavená aj expozícia fotiek, na ktorých okrem života Sándora Máraiho žiaci mali možnosť nahliadnuť aj do života jeho manželky Loly a jeho brata, filmového režiséra, Gézu Radványiho.

          • Hviezdoslavov Kubín a vyhodnotenie jazykových olympiád

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hviezdoslavov Kubín a vyhodnotenie jazykových olympiád.

            20.2.2024 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Hviezdoslavovho Kubína. Šikovné recitátorky predniesli tvorbu našich i zahraničných autorov, pričom tematicky sa dotkli tém priateľstva, šikany, starnutia, rodiny či lásky. Zároveň 6.3. sa zišli víťazi nielen Hviezdoslavovho Kubína, ale i Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry a Olympiády z anglického jazyka, aby si prevzali diplomy a ocenenia. Gratulujeme!

          • Medzinárodný deň materinského jazyka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Medzinárodný deň materinského jazyka.

            Na konci februára sme si na hodinách slovenského jazyka a dejepisu pripomenuli Medzinárodný deň materinského jazyka, ktorý sme v jednotlivých triedach I. až III. ročníka riešili netradičnými a tvorivými aktivitami. Žiaci si mohli svoje vedomosti, schopnosti a zručnosti preveriť pomocou interaktívnych úloh, kvízov , jazykolamov, osemsmeroviek, prísloví a porekadiel alebo kahoot, wordwall či ppt prezentácií. V niektorých triedach vytvárali žiaci úlohy sami, aby zaktivizovali ostatných spolužiakov a priblížili svoj pohľad na jazyk dnešného mladého človeka. Jednotlivé hodiny počas týchto dní boli veselé, hravé, ale i kreatívne a inšpirujúce.

        • RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE pre 4. ročník
          • RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE pre 4. ročník

          • Milí rodičia/zákonní zástupcovia,

            dňa 4. marca 2024 (pondelok) o 17:00 hod. sa v priestoroch školy uskutoční RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE rodičov/zák. zástupcov žiakov maturitných ročníkov.Na stretnutí budú sprostredkované bližšie informácie k EČ a PFIČ MS 2024.

             

            Vedenie školy

          • Praha

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Praha.

            V dňoch 21. – 23. februára 2024 sa učiteľský zbor našej strednej pedagogickej školy zúčastnil aktualizačného vzdelávania v Prahe. Hlavným bodom programu bola prednáška českého kňaza, teológa, molekulárneho biológa, bioetika a pedagóga Karlovej univerzity MARKA VÁCHU. Nemenej pútavé boli aj ďalšie sprievodné akcie: unikátna NEVIDITEĽNÁ VÝSTAVA (reálne prenesenie sa do „života“ nevidiacich - prístupná len v troch európskych metropolách), či návšteva Národného pedagogického múzea J. A. Komenského.

          • Lyžiarsky výcvik - Vernár

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Lyžiarsky výcvik - Vernár.

            Lyžiarsky výcvikový kurz sa pre študentov prvých ročníkov tento rok uskutočnil v rázovitej dedinke Vernár, ktorej zasnežené kopce nás sprevádzali v týždni od 12. do 16. februára 2024. Počas tohto času sme dennodenne trénovali nielen ako na lyžiach stáť, ovládať ich, schádzať z kopca, vychádzať naň, ale i ako sa prekonať, posúvať svoje limity, vystupovať z komfortnej zóny, pracovať v skupine a hlavne užívať si krásu lyžovania. Sprievodnými akciami bola návšteva kaplána horskej záchrannej služby o. Janka Dubeckého, ktorý nám odslúžil nie len svätú omšu, ale i predstavil činnosť Horskej záchrannej služby a porozprával o lavínach. Spoločný večerný program nám ubiehal pri hraní spoločenských hier, pozeraní filmu či spoločnej prezentácií jednotlivých lyžiarskych skupín, pri ktorej sme sa poriadne nasmiali.

          • Exkurzia v Bezbariérovom centre

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia v Bezbariérovom centre.

            V dňoch 12.2. a 15.2. 2024 sa žiaci III.B zúčastnili na exkurzii v Bezbariérovom centre na Technickej univerzite v Košiciach. Bezbariérové centrum poskytuje poradenskú a metodickú činnosť pre podporu študentov so špecifickými potrebami. Naši žiaci si mohli vyskúšať moderné technológie, ktoré pomáhajú pri vzdelávaní študentom s telesným, zrakovým postihnutím, či s poruchami učenia.

          • Popolcová streda

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Popolcová streda .

            V stredu 14.2.2024 sa Popolcovou stredou v západnej liturgickej tradícii začalo pôstne obdobie. Tešíme sa, že aj tento rok prijal naše pozvanie sláviť svätú omšu o. Michal Bodnár, kaplán z farnosti sv. Ondreja (Košice-Podhradová). Ďakujeme mu za hodnotné slová, ktorými nás povzbudil a usmernil na začiatku pôstneho obdobia.

          • Školské kolo biologickej olympiády

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Školské kolo biologickej olympiády.

            Dňa 7.2. 2024 sa uskutočnilo školské kolo biologickej olympiády. Zúčastnili sa ho žiaci 1.- 3. ročníkov. Mali možnosť overiť a preukázať svoje vedomosti z biológie vo vedomostnom teste z viacerých biologických disciplín (napr. botanika, zoológia, antropológia, molekulárna biológia). A v praktickej časti z určovania rastlín, živočíchov, ľudských orgánov a orgánových sústav. Na 1. mieste sa umiestnila Repková Klaudia (II.A), na 2. mieste sa umiestnila Lichvariková Viktória (I.A) a na 3. mieste Jánošíková Viktória (I.A). Úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme!

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola pedagogická sv. Cyrila a Metoda
      • +421 055/4663900 - sekretariát
      • Južná trieda 48 040 01 Košice Slovakia
      • riaditeľ ThLic. Marek Jeník 0911 711 347 riaditel@kspgs.sk
      • zástupca praktické vyučovanie Mgr. Klára Zorvanová 0911 711 294 zorvan.kspgs@gmail.com
      • zástupca teoretické vyučovanie Mgr. Mária Majzeľová 0904 738 440 zastupca@kspgs.sk
      • duchovný správca Mgr.Martin Mati 055 466 39 00 martin.mati@kspgs.sk
      • ekonómka Ing. Zuzana Fabiánová 0904 738 228 ekonom@kspgs.sk
      • hospodárka Bc. Eva Pavelová 0904 738 227 eva.pavelova@kspgs.sk
      • kontaktný policajt ppráp. Mgr. Jana Runčáková jana.runcakova@minv.sk
    • Prihlásenie