• Imatrikulácia prvákov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Imatrikulácia prvákov.

            Vo štvrtok 5.10.2023 sa na Strednej odbornej škole pedagogickej svätého Cyrila a Metoda v Košiciach uskutočnila slávnostná imatrikulácia prvákov školy. Celý večer sa niesol v duchu tanca, spevu, hudby, kvízov, scénok a príjemnej slávnostnej atmosféry. Druháci prvákom pripravili nezabudnuteľný večer, na ktorý, veríme, že budú ešte dlho s úsmevom a nostalgiou spomínať.

          • Exkurzia v Knižnici pre mládež mesta Košice - LitPark

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia v Knižnici pre mládež mesta Košice - LitPark.

            V dňoch 3. - 4.10.2023 sa žiaci tried I.A a I.B zúčastnili exkurzie Knižnice pre mládež mesta Košice (LitPark). Počas úvodnej prednášky bola žiakom priblížená činnosť a fungovanie knižnice, ako aj jej podujatia a akcie. Následne pani knihovníčka žiakov previedla priestormi knižnice, ktoré mohli žiaci bližšie spoznať. Žiaci sa tiež zapojili do aktivity, v ktorej mali tvorivo pracovať s knihami pre deti. Mnohí využili možnosť založiť si v knižnici čitateľský preukaz a hneď si aj vypožičali zaujímavé diela.

          • Zbierka Dni nezábudiek

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zbierka Dni nezábudiek .

            Opäť sme pomáhali. Naša škola sa dňa 4.10.2023 zapojila do zbierky s názvom “Dni Nezábudiek”, ktorú organizuje Liga za duševné zdravie. Príspevky napomôžu k fungovaniu linky dôvery, poskytovaniu služieb v oblasti duševného zdravia a vzniku Akadémií zotavenia. Ďakujeme všetkým, ktorí sa do zbierky zapojili a prispeli.

          • Kurz ochrany života a zdravia

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Kurz ochrany života a zdravia.

            Aj tohto roku žiaci 3. ročníka absolvovali Kurz ochrany života a zdravia (KOŽAZ), ktorý sa uskutočnil v dňoch 27. – 29. 9. 2023. V prvý deň sme navštívili lezeckú stenu Rozlomity v Košiciach. Žiaci si tu mohli pod dozorom inštruktorov vyskúšať základné techniky lezenia, bez istenia na menšej stene a s istením liezli už do pomerne slušných výšok. Druhý deň sme sa vybrali na Sigord. Po ubytovaní a spoznávaní okolia absolvovali tri stanovištia. Na prvom sa pod vedením Mgr. Hentšelovej oboznámili so základnou obväzovou technikou. Otec Martin ich zase učil základné uzly. Posledné stanovište mal na starosti Mgr. Štefaňák, ktorý našich žiakov učil streľbu zo vzduchovky. V tej sa žiaci mohli zapojiť aj do súťaže, ktorú sme vyhodnotili pri večernom programe. Ten bol zameraný na videá s tematikou KPR a prežitia v prírode. Videá nám praktickými ukážkami a príkladmi so života obohatili dobrovoľní záchranári. Posledný deň sme absolvovali turistickú vychádzku k studničke Sissi. Na záver nám ešte jednotlivé skupinky dramaticky znázornili, čo pre nich predstavuje KOŽAZ, za čo sme ich na koniec kurzu odmenili.

          • Svetový deň mlieka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň mlieka.

            Na našej škole sme si pripomenuli Svetový deň mlieka, ktorý v environmentálnom kalendári pripadá na 28.9. aktivitami prebiehajúcimi v týždni od 25.9. do 29.9.2023. Na hodinách Biológie sa prváci dozvedeli dôležité informácie o zložení mlieka a druhoch mlieka, o zdravotných účinkoch mlieka a úspešne zvládli kvíz o mlieku. Zároveň si pochutnali na rôznych druhoch mlieka. Druháci si pochutnali na rôznych druhoch mliečnych výrobkov. Na hodine Aplikovanej informatiky žiaci 3. a 4. ročníka prepájali teoretické vedomosti v praxi. Predstavili zaujímavé prezentácie a kvízy o mlieku a mliečnych výrobkoch vhodné do Školského klubu detí a sociálnych zariadení. Na hodine Telesnej a športovej výchovy sa tiež naši prváci dozvedeli v zaujímavých videách o výrobe parenice, masla a zdravotných účinkoch mlieka.

          • Európsky deň jazykov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Európsky deň jazykov.

            Už od roku 2001 sa každoročne 26. septembra oslavuje Európsky deň jazykov. Jeho cieľom je podnietiť Európanov, aby sa bez ohľadu na vek, v školách aj mimo nich, učili viac jazykov. Zároveň je to deň, ktorý má zdôrazniť jazykovú a kultúrnu rozmanitosť Európy. Žiaci našej školy si tento deň pripomenuli na hodinách anglického jazyka. Čakali ich rozličné kvízy, zvukové hádanky na rozpoznávanie rôznych jazykov, jazykolamy či pracovné listy, prostredníctvom ktorých si mohli overiť svoje znalosti z oblasti jazykov i geografie.

          • Duchovno - formačný pobyt II.A a II.B

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Duchovno - formačný pobyt II.A a II.B.

            Na sériu duchovno-formačných pobytov nabehli i naši druháci, ktorí sa toho svojho spoločného zúčastnili 27. a 28.septembra 2023. Keďže zoznamovaciu fázu mali už úspešne za sebou, čas si vypĺňali počúvaním duchovného slova otca Martina, lesnou prechádzkou, tvorbou programu na imatrikuláciu, vzájomným zdieľaním sa a poniektoré i tanečným večerom. Bolo fajn ako vždy, tešíme sa i na budúce.

          • Duchovno - formačný pobyt I.B

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Duchovno - formačný pobyt I.B .

            V dňoch 26. - 27.9.2023 sa žiačky I.B triedy spolu s o. Martinom a tr. učiteľkou zúčastnili duchovno-formačného pobytu v prostredí Centra pre rodinu Sigord. Spoločný čas strávili pri rôznych spoznávacích a zábavných aktivitách, prechádzkou k prameňu cisárovnej Sisi, ako aj pri rozhovoroch. Tento čas v nich podľa ich slov zanechal množstvo pozitívnych zážitkov, pomohol im lepšie sa spoznať a budovať vzájomné vzťahy. Žiaci odchádzali obohatení a vďační.

          • Duchovno - formačný pobyt I.A

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Duchovno - formačný pobyt I.A .

            V dňoch 25. - 26.9.2023 sa žiačky I.A triedy zúčastnili duchovno-formačného pobytu, kde pomocou zoznamovacích aktivít, prechádzky v krásnom prostredí a rozhovorov zažili spolu s o. Martinom a triednou učiteľkou pekný spoločný čas a mohli sa lepšie spoznať. Ako samé napísali: “ Páčilo sa mi, že sme sa rozprávali o veciach, ktoré nás trápili, že sme sa spoznávali viac ako kolektív. A spoznala som viac svoje spolužiačky. Ďakujem za super zážitok.” “Veľmi príjemná a úprimná atmosféra, priateľské rady, fajnová večera, príjemné mušky na izbe, určite si z tohto výletu niečo zoberiem.” “ Výborné aktivity, určite budúcim žiakom odporúčam sem prísť. Rada by som si to zopakovala ešte raz. Ľúbim Vás všetkých!”

          • Biela pastelka 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Biela pastelka 2023.

            V piatok 22.septembra 2023 sa dobrovoľníčky z radov našich žiakov zapojili do verejnej zbierky Biela pastelka, ktorú organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Svojím príspevkom sme pomohli zlepšiť životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii.

          • Biela pastelka

          • Aj v tomto školskom roku sa naša škola zapojí do verejnej zbierky s názvom Biela pastelka. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím, nevidiacich a slabozrakých, ktoré im pomôžu začleniť sa do bežného života. Prispieť na tento dobrý účel bude možné v piatok 22.septembra 2023. Odporúčaná výška príspevku je 1€.

          • Európsky deň jazykov na Filozofickej fakulte UPJŠ

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Európsky deň jazykov na Filozofickej fakulte UPJŠ.

            Hoci nás Európsky deň jazykov čaká až o pár týždňov, vybraní žiaci našej školy mali možnosť pripomenúť si ho už dnes, 12. septembra 2023. Zúčastnili sa podujatia, ktoré pri príležitosti blížiaceho sa Európskeho dňa jazykov pripravila Filozofická fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Program podujatia bol zameraný knižnú sériu o Harry Potterovi z pera britskej spisovateľky J.K.Rowlingovej, ktorá patrí medzi najznámejšie diela súčasnej literatúry pre deti a mládež. Žiaci si v pútavom prevedení mohli vypočuť úryvky z prvej knihy o Harry Potterovi v slovenčine, angličtine, francúzštine, srbčine či ruštine. Svoju šikovnosť i znalosti si mohli preveriť v interaktívnych hrách a kvízoch, ktoré ich čakali. Zistili, že jazyk a kultúra sa ovplyvňujú a mnohé bežné slová v našom jazyku pôvodne pochádzajú z rôznych európskych i svetových jazykov, otestovali svoje vedomosti zo sveta Harryho Pottera v kvíze v troch úrovniach obtiažnosti, či zapojili svoje komunikačné zručnosti a talenty pri vysvetľovaní pojmov slovami, gestami a kreslením.

          • Festival Lerni

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Festival Lerni.

            Aj keď sa dnes na začiatku školského roka školské brány otvorili a privítali žiakov i učiteľov, predsa sa na chvíľku vrátime o pár týždňov späť, do času letných prázdnin. Dňa 6.augusta 2023 sa aj napriek upršanému počasiu konal v priestoroch Spojenej školy na Opátskej ceste v Košiciach 0.ročník festivalu Lerni, kde boli prezentované didaktické pomôcky eshopu Lerni a deti sa mohli tešiť na hry, súťaže a aktivity na stanoviskách. Aj naša škola sa do tohto podujatia zapojila a pomohla s jeho realizáciou. Zastupovala nás žiačka Juliana Melkusová zo IV.B, ktorá v čase letných prázdnin ochotne venovala svoj čas deťom a ako animátorka dohliadala na hladký priebeh aktivít na Športovom stanovisku, kde si deti osvojili základy futbalu, florbalu, badmintonu a skoku cez švihadlo. „Som vďačná za túto skúsenosť a dúfam, že podobných príležitostí sa mi naskytne viac,“ opísala Juliana svoju účasť na festivale Lerni. Juliane ďakujeme za reprezentáciu školy na tomto podujatí a vďaku za aktívnu účasť našej žiačky zo strany organizátorov festivalu vyjadrila aj p. Henrieta Hlinková týmito slovami: „Chcela by som sa touto cestou Julke poďakovať, že bola ochotná a od začiatku až do konca nám pomohla. Okrem toho, že bola ako animátorka s detičkami skvelá nám pomohla aj s upratovaním areálu.“

          • Výlet do Poľska

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Výlet do Poľska.

            Žiaci a učitelia našej školy navštívili v závere školského roka aj Poľsko, kde mohli počas dvoch dní poznávať jeho históriu, pamiatky a kultúru. Ako prvé navštívili historické mesto Krakow, kde ich sprievodkyňa oboznámila so základnými informáciami a históriou mesta a previedla ich námestím, univerzitami, kostolmi, hradom Wawel a židovskou štvrťou. Žiaci mali možnosť si mesto prehliadnuť a užiť si jeho výnimočnú atmosféru aj vo večerných hodinách. Na druhý deň poznávali žiaci spolu s učiteľmi mesto Wadowice, v ktorom sa narodil a pôsobil Svätý otec Ján Pavol II. Záverečnou časťou programu bola prehliadka koncentračného tábora Osvienčim. Samotné miesto a výklad sprievodkyne o odvrátenej strane našej histórie a osudoch ľudí v tábore vyvolali vo všetkých silné emócie.

          • Exkurzie II.B a III.B

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzie II.B a III.B.

            Na sklonku školského roka si triedy II.B a III.B spolu s triednymi učiteľkami dopriali kultúrne vyžitie v podobe výstavy a exkurzie. Preniesli sa v čase minulých dôb a oboznámili sa s prácou našich predkov. Vypočuli si príbehy o remeslách, dozvedeli sa, čo sa skrýva v košikárskej, rezbárskej, hrnčiarskej, drotárskej či tkáčskej dielni. Dozvedeli sa, čo všetko potrebuje drotár k svojej práci, z akých materiálov sa dajú pliesť košíky, ako vzniká maľovaný džbán a ďalšie zaujímavosti o remeslách, materiáloch, náradí a výrobkoch.

          • Koncoročný výlet I.B

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Koncoročný výlet I.B.

            Posledný utorok v tomto školskom roku sa študenti z triedy I.B vybrali opekať do prírody. Čaro Horného Bankova ich po rannom daždi privítalo slnkom a teplom. Okrem spoločne stráveného času sa napríklad naučili rozkladať oheň. Ich učitelia si pre nich pripravili outdoorové aktivity, aby po chutnom obede spálili kalórie. V stredu si boli žiaci I.B zahrať bowling. Spolu so sprevádzajúcim učiteľom sa stretli pri Hlavnej pošte a následne sa presunuli do bowlingovej haly. Viacerí s bowlingom už mali skúsenosť, ale našli sa aj takí, ktorí si ho vyskúšali prvýkrát. Počas dvoch hodín si mohli zmerať svoje sily a spoznali tých najlepších spomedzi spolužiakov.

          • Praha

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Praha.

            V uplynulých dňoch sa žiačky I.A triedy zúčastnili školského výletu v Prahe. Okrem prehliadky historického centra, expozície Sveta medúz, návštevy hradu, ochutnávky lokálnych špecialít a nákupu na Václavskom námestí sme si späť priniesli i krásne fotky, nezabudnuteľné zážitky a výbornú náladu.

          • Výtvarná súťaž "Komenský a my"

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Výtvarná súťaž "Komenský a my".

            Žiaci štvrtého ročníka sa zúčastnili 20. ročníka česko - slovenskej literárno- výtvarnej súťaže Komenský a my. Témou súťaže bolo - Vidím na zemi akési mesto, na pohľad pekné, skvelé a široké. Mesto ako priestor pre život. Ocenená žiačka zo IV.A triedy Flávia Dolná (na fotografii vpravo) získala krásne 3. miesto v kategórii stredné školy. Srdečne blahoželáme!

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola pedagogická sv. Cyrila a Metoda
      • +421 055/4663900 - sekretariát
      • Južná trieda 48 040 01 Košice Slovakia
      • riaditeľ ThLic. Marek Jeník 0911 711 347 riaditel@kspgs.sk
      • zástupca praktické vyučovanie Mgr. Klára Zorvanová 0911 711 294 zorvan.kspgs@gmail.com
      • zástupca teoretické vyučovanie Mgr. Mária Majzeľová 0904 738 440 zastupca@kspgs.sk
      • duchovný správca Mgr.Martin Mati 055 466 39 00 martin.mati@kspgs.sk
      • ekonómka Ing. Zuzana Fabiánová 0904 738 228 ekonom@kspgs.sk
      • hospodárka Bc. Eva Pavelová 0904 738 227 eva.pavelova@kspgs.sk
      • kontaktný policajt ppráp. Mgr. Jana Runčáková jana.runcakova@minv.sk
    • Prihlásenie